Novi sistem namenjen sprečavanju obaranja biciklista vratima

Više slika

Više slika

Ljubitelji bicikala, koji umeju da budu veoma bezobrazni i nevaspitani, takođe, mogu vam reći da vožnja ulicama ispunjenim parkiranim autombilima može biti veliki stres za živce, jer nikada ne mogu znati koja će se vrata otvoriti prilikom njihovog prolaska...

Evropski biciklisti sada će moći da spavaju malo mirnije zbog toga što su kompanije Ford i Volkswagen napravile korak više kako bi sprečile da ih ljudi iz automobila obaraju vratima. Exit Warning sistem kompanije Ford izbačen je prvi i nalazi se u evropskim modelima za isporuku, kao što su Transit Custom i Turneo Custom. Međutim, pojedina putnička vozila ovog brenda, Explorer i Mustang, takođe će dobiti isti.

Exit Warning tehnologija koristi radar vozila i njegove druge eksterne senzore kako bi detektovala bicikliste. Ukoliko ovaj sistem zaključi da otvaranje vrata može biti opasno, LED indikator na retrovizorima se aktivira, dok je svetlo upozorenja na kontrolnoj tabli zaduženo da upozorenje svih u putničkoj kabini. Kako bi se sprečilo uzaludno alarmiranje ovaj sistem upozorava sve koji otvaraju vrata na vozila koja putuju brzinom od sedam ili više kilometara na čas.

U međuvremenu, kompanija VW predstavila je sličnu tehnologiju na evropskom tržištu, ali njen sistem je primarno namenjen vozilima kao što su novi Tiguan, Passat, Golf, ID.4 i ID.5. Kao već pomenuti Ford automobili, modeli nemačkog brenda osvetljavaće njihove retrovizore ukoliko osete da se biciklista približava tokom otvaranja vrata. Povrh toga, oni takođe poseduju zvučno upozorenje, koje ljudima prilikom otvaranja vrata pruža audio efekte.

Međutim, novi VW ID.7 sedan odlazi i korak dalje, a kao dodatak audio i vizuelnim upozorenjima, ovaj automobil takođe može u potpunosti sprečiti otvaranje vrata ukoliko neko pokuša da to učini uprkos svemu. Vrata ove linije ostaju zatvorena veoma kratak vremenski period, ali sistem nastavlja da radi samostalno do tri minuta od momenta kada su električni modeli ugašeni.

Nove karakteristike veoma su pametne i u potpunosti preuzimaju sve prednosti tehnologija koje se već nalaze u vozilima o kojima je reč. Ovi sistemi mogu imati veliki uticaj na bezbednost biciklista, ali motociklista u pojedinim slučajevima, tako da su više nego dobrodošli svuda, ali posebno u zemljama gde većina stanovništva u velikim gradovima vozi bicikle.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group