Jedan od poslednjih proizvodnih Diablo modela u fabričkom stanju

Više slika

Više slika

Iako nije ni blizu profilu modela koji su izašli nakon njega, Diablo je daleko najdugovečnija linija automobila koju je italijanska kompanija Lamborghini kreirala u nekom delu svoje istorije...

Gotovo 2.900 jedinica kreirano je od 1990. do 2001. godine, a ovaj model koji vidite jedan je od poslednjih. VT 6.0 SE predstavlja kulminaciju decenijskog razvoja linije Diablo. Ova varijanta automobila kombinuje šestolitarski V12 motor iz GT modela, sa pogonom na svim točkovima iz VT modela, kako bi omogućio da se svih 550 ks pravilno rasporede na sva četiri točka, što je daleko bolje od 5,7 litara velikog motora sa 485 ks i zadnje vuče u originalnom modelu.

Fabrika u bolonjskoj Svetoj Agati, kreirala je svega 42 primerka, od kojih je polovina njih dobila Oro Elios žutu boju, a ostatak Marrone Eklipsis braon nijansu, nalik ovom modelu koji vidite u galeriji. Takođe, model poseduje braon kožni enterijer, sa titanijumskim finišima poklopaca i instrument table, zajedno sa DVD navigacionim sistemom poslednje generacije, koju je matična kompanija Audi usvojila tokom vremena.

Ovo je bio 40. automobil od 42 primerka. Model je održavan u klimatski kontrolisanim uslovima Zapadne Obale od 2008. do 2012. godine, kada je prodat jednom kolekcionaru u Hong Kongu. Vlasnik je ponovo postavio svoj model na prodajnu listu, sa svega 17 pređenih kilometara na odometru, što ga čini gotovo u fabrički svežem stanju.

Ovako redak i dobro očuvani primerak kompanija RM Sotheby's procenila je da vredi između 300 i 500.000 dolara, ali na kraju je ipak prodat za impresivnih 412.000 $. Ovo je upravo isti iznos koji je potrebno izdvojiti za daleko noviji Aventador koji već iz fabrike izlazi sa daleko moćnijim performansama od bilo kog Diablo modela.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group