Francuska stimuliše svoje građane sa 4.000 € ako se odreknu automobila

Francuska vlada će svojim građanima ponuditi subvencije do 4.000 € ukoliko se odluče da svoje automobile zamene električnim ili običnim biciklima…

Kao stoji u objavi Times magazina, ova subvencija je posebno namenjena ljudima koji žive u domaćinstvima niskih prihoda, u urbanim zonama sa manjim emisijama štetnih gasova. Francuzi koji žive u višim klasama, moći će da dobiju nešto manje subvencije.

Prema navodima, ovaj plan je stvoren po ugledu na veoma uspešni program izveden u Litvaniji, gde su građani dobijali po 1.000 € subvencija za kupovinu novog električnog bicikla, skutera, mopeda ili motora, zamenjujući svoje staro vozilo. Čak i ako građani ne žele da kupe novi vid prevoznog sredstva, mogu uživati u beneficijama ovog plana, dobijajući kredite za javni prevoz.

U Francuskoj, subvencija, koja je uvedena prošle godine, proširena je nakon što su zvaničnici zaključili da zemlja mora učiniti veći korak ukoliko želi da pristigne svoje susede kao što su Nizozemska, Nemačka i Danska.

Kako kažu vlasti Francuske, oni žele da se devet posto populacije okrene biciklima, bilo električnim ili standardnim, kao osnovnom sredstvu prevoza, do 2024.godine. Trenutno, samo tri procenta populacije ove zemlje okrenulo se mobilnosti na dva točka, dok Nizozemska, na primer, ima 27 % građana koji koriste ovaj vid prevoza.

Ipak, novac neće biti jednostavno dat individualcima, već se takođe troši i na infrastrukturu. Vlada Emanuela Makrona kaže da će investirati 250 miliona evra u izgradnju biciklističkih staza u Parizu, dok je gradonačelnik Pariza obećao dodavanje 130 kilometara staza u narednih pet godina.

Ove vesti dolaze nam nakon što su evropski proizvođači automobila, kao što su Porsche, BWM i Polestar investirali u električne bicikle, koji postaju sve korisniji sa razvojem novih tehnologija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group