Da li je Alpina A100 zaista superautomobil u malom pakovanju

U seriji recenzija Džejmsa Meja, tokom kojih on svoje kritičko oko okreće ka svojim ličnim vozilima, jedna epizoda prilično je neumerena, kontradiktorna, pa čak i oštra, baš kao i Francuzi koji su kreirali Alpine A110 liniju...

Alpine A110 predstavlja naširoko zadivljujuću mašinu, ali poenta koju Mej želi da istakne jeste to da većina ljudi zapravo nije shvatila mali automobil performansi na pravi način. Uprkos njegovoj veličini, ovaj model poseduje četvorocilindrični agregat sa 248 ks, što prema Meju ne spada u polje sportskih automobila, već superautomobila u deminutivu.

"Motor vam se nalazi iza leđa, upravljanje je veoma živahno, prtljažni prostor je veoma oskudan, dok je preglednost na zadnjoj strani potpuno kompromitovana", objasnio je Mej. "Ovo je upravo iskustvo vožnje McLaren ili Lamborghini modela, jednostavno redukovanih za 25% na fotokopiru."

Za razliku od pomenutih automobila, zahvaljujući svom manjem motoru, Alpine A110 može biti malih proporcija i dosta lakši. Zapravo, ovaj model je ugrubo iste veličine i težine kao i Porsche 911 iz osamdesetih. Kako je Mej izjavio, zbog toga što je automobil veoma lagan, on uslovljeno time poseduje brojne prednosti.

"Zbog njegovog malog gabarita, nije vam potrebno previše snage. Iz razloga što nemate previše snage, gume ne moraju biti preterano velike, tako da je upravljanje daleko bolje", dodao je Mej. "Pošto je efekat nedostatka kilaže veoma dobar po pitanju ulaska i izlaska iz krivina, samo upravljanje ovog modela takođe je daleko bolje. Potrošnja je manja, emisije štetnih gasova opadaju, dok su računi za osiguranje daleko niži."

Uzimajući u obzir njegove male proporcije, nisku kilažu i manje gume, Mej potvrđuje da je postojećih 248 ks više nego dovoljno. Alpine predstavlja kompaniju koja isporučuje sve bitne karatkeristike i iskustva superautomobila, bez i jedne negativne ocene i to je nešto što definitivno moramo ceniti kod nje.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group