Automobil koji je ispisao istoriju - jedinstveni Ford Foose

Više slika

Više slika

Nazvan najboljim na sajmu automobila SEMA 2003., Ford Foose Speedbird poseduje bogato poreklo...

Jedan od samo tri Thunderbirds automobila koji su ikada dobili hot rod tretman od strane kompanije Ford i njegovog priključnog odeljenja za specijalne modfikacije početkom milenijuma, bio je zadužen kako bi ljude pripremio i dodatno uzbudio predstavljanjem jedanaeste generacije Thunderbird modela. Ovaj posebni automobil koji vidite, dizajniran je u pogonu brenda Chip Foose, koji je kasnije bio zaslužan i za promovisanje čitave hot rod scene na televizijskim ekranima.

Iako je ovaj automobil i dalje veoma jasno prepoznatljiv kao 2002 Thunderbird, promene na njegovoj karoseriji itekako su uočljive. Pored zamenjenog vetrobranskog stakla nešto kraćom i oblijom jedinicom, prednja i zadnja strana karoserije takođe su promenjene, zajedno sa dodavanjem nove prednje maske, između ostalog.

Farovi su u međuvremenu prebačeni sa modela Volkswagen Beetle i celokupan model je spušten bliže tlu putem Eibach opruga. Automobil je dobio unikatne dvadesetoinčne točkove, dizajnirane kako bi se uklapali sa dubokom estetikom ere u kojoj je nastao.

Ukoliko se kojim slučajem sećate ovog modela, to je zbog toga što je celokupan proces njegovog nastajanja brižno dokumentovan kamerama Discovery kanala i njegove popularne emisije Rides. Unikatna mašina koju vidimo poseduje V8 motor zapremine 3,9 litara, dobu za 252 ks i 362 Nm obrtnog momenta, koja svu snagu šalje na zadnju osovinu putem petostepenog automatskog menjača. Za usporavanje ove sile zaduženi su unakrsno bušeni i prorezani četvorostruki diskovi upareni sa kleštima marke BAER.

Unutar putničke kabine nalaze se kožne kadice, beli instrument satovi i akcenti od poliranog aluminijuma. Enterijer ovog devetnaest godina starog automobila danas deluje potpuno prevaziđeno, ali nije bio najmoderniji ni kada se pojavio. Posmatrano sa današnje tačke gledišta, linija ovog modela deluje poprilično neprilagođeno, dok je uprkos svemu njegova karoserija kreirana u klasičnom stilu kompanije Ford, što postaje očigledno na prvi pogled.

Međutim, ovaj čudni Ford ipak dolazi kao izraziti predstavnik svoje ere i deluje da kao da je samo pitanje vremena pre nego što će dobiti još više istorijskog značaja.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group