Audi se okreće SAIC grupaciji kako bi obezbedio platformu za Kinu

Audi navodno želi da kupi celokupnu platformu vozila kompanije IM Motors u sklopu traganja za načinima popravljanja svoje pozicije na kineskom tržištu...

Nemački brend se polako, ali sigurno davi na najvećim svetskim tržištima, koja su postala besomučne ratne zone u polju električnih automobila.

Za sada, ovaj proizvođač automboila svoje modele u potpunosti bazira na platformama razvijenim u Volkswagen imperiji, međutim, konkurencija u okviru domaćih brendova u potpunosti ga je oduvala. Zapravo, analize predviđaju da će ova godina biti prva u kojoj će kineski proizvođači kontrolisati više od 50% svog domaćeg tržišta.

Kao rezultat ovoga, Audi je navodno bacio oko na IM Motors kompaniju, koja pripada SAIC Motor Corp grupaciji - sestrinskoj kompaniji VW brenda - kako bi izvukao svu moguću pomoć, naveo je neimenovani izvor za Rojters. Detalji ovog ugovora ostaju nepoznati, sa cenom i tačnim datumom preuzimanja koji su i dalje privatni, ali je bitno navesti da je IM Motors izbacio svoj tehnološki napredan L7 sedan model prošle godine.

Prethodni izveštaji sugerišu da je Audi tragao za brojnim električnim platformama na različitim tržištima pre nego što se na kraju opredelio za arhitekturu kompanije IM Motors.

Ovaj potez dolazi nakon što je Audi krenuo u razvoj svoje lične platforme za električne automobile, sa Perfromance Platform Electric (PPE) sistemom koji je nastao u saradnji sa kompanijom Porsche. Međutim, softverski problemi su usporili ovaj projekat, tako da je proizvodnja Porsche Macan modela, jednog od prvih vozila baziranih na PPE platformi, bio odložen.pored toga, nedavni izveštaji sugerišu da će Audi razviti drugu električnu platformu koja će koristiti nove baterijske ćelije kompanije Volkswagen.

Čitava ova razvojna priča postavila je nemačkog proizvođača u nezavidan položaj, sa prodajama modela koje su počele da trpe i izvršnim direktorom kompanije, Markusom Dusmanom, koji će sledećeg septembra biti zamenjen Oliverom Blumeom, koji je daleko bliži upravnom odboru grupacije.

Dusman je prošlog meseca izjavio da bi Audi trebalo da ubrza razvoj svojih novih modela kako bi ispunio potrebe za električnim modelima na kineskom tržištu. On je sugerisao da su problemi proizvođača delimično u tome što ne poseduje dovoljan broj vozila optimizovan za Kinu.

Interesovanje kompanije Audi za upotrebom platforme drugog brenda takođe ističe i kvalitet pojedinih proizvođača sa kineskog tržišta, zajedno sa poteškoćama stranih marki sa kojima se susreću tokom održavanja svojih visokih prodajnih volumena na najvećem svetskom tržištu.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group