U Australiji gori ogromno skladište Tesla litijum-jonskih baterija

Požari vezani za kompaniju Tesla nisu ništa novo, sa čestim slučajevima gotovo svakog meseca, ali ovaj poslednji je daleko ozbiljniji od prethodnih jer ne uključuje bilo koji njen model već čitavo postrojenje za proizvodnju litijum-jonskih baterija...

Kako lokalno vatrogasno odeljenje navodi, ovaj novi požar bi mogao goreti nekoliko dana, dok je medijima prenešeno da Tesla navodno ne pokušava u potpunosti da ugasi plamen. Vatra je izbila u trideset i osam miliona dolara vrednoj Tesla fabrici u blizini Rokamtona u Kvinslendu, nešto pre osam sati u utorak uveče po australijskom vremenu.

Iz još uvek nepoznatih razloga 40 Tesla Megapack 2.0 jedinica u okviru Bouldercombe Battery Project ustanove, koja se nalazi u vlasništvu energetskog provajdera Genex Power, planulo je iznenada uz glasne eksplozije i plamen koji se rapidno širio kroz noćni vazduh, zajedno sa toksičnim dimom koji je opisan kao plastika koja gori.

Spasilački timovi su odgovorili u rekordnom roku i uspeli su da lokalizuju požar u jednom Megapack pogonu, upozoravajući stanovnike da ostanu u svojim kućama i zatvore prozore, ipak naglašavajući da ovaj dim ne predstavlja opasnost po javno zdravlje. Bouldercombe Battery Project predstavlja prvi samostalni stovarišni sistem velikog kapaciteta za baterijska pakovanja u Kvinslendu, preneo je ABC News Australia.

Genex je potvrdio novinarima na licu mesta da je čitav pogon isključen sa lokalne elektro mreže i tako će ostati sve dok vatra ne bude ugašena i čitava ustanova bude proglašena bezbednom, mada će požar trajati dosta dugo zbog toga što su iz kompanije Tesla savetovali kvindslendskom vatrogasnom odeljenju i spasilačkim službama da ne pokušavaju gašenje vatrene stihije.

„Na savet kvinslendske vatrograsne brigade i protokola obezbeđenog od strane kompanije Tesla, baterijska vatra će biti ostavljena da izgori do kraja pod nadzorom službi koje su uspešno lokalizovale požar“, izjavio je portparol kompanije Genex. Senator Kvinslenda, Met Kanvan, iskoristio je društvene mreže kako bi izrazio svoja osećanja vezana za incident, osuvši paljbu po Bouldercombe Battery Project skladištu: „Baterije kompanije Tesla gore u blizini Rokhemptona i vatrogasnim ekipama je rečeno da ih ne gase. Naša nova energetska mreža je daleko gora od stare koju smo njome zamenili“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group