Top Gear po prvi put testira surovu Hennessey Venom F5 mašinu

Hennessey Venom F5 predstavlja jednu od najbrutalnijih i najmonstruoznijih proizvodnih mašina koja je izbačena u eri modernih automobila i nakon razvoja koji je trajao godinama, divlji hiperautomobil je konačno pao u ruke ekipe Top Gear emisije, koja ga je testirala...

Kao kod svakog automobila iz pogona kompanije Hennessey, performanse su glavni prioritet kada se radi i o Venom F5 modelu. Kao takva, ova raketa pokretana je duplo turbo punjenim 6,6 litara velikim V8 motorom koji stvara 1.817 ks i 1.617 Nm obrtnog momenta, što znači da je značajno snažniji od Bugatti Chiron modela, uprkos tome što je kraći za osam cilindara i što poseduje dva turbopunjača manje. Ovaj otrov poseduje čak više i od 1.603 konja koliko razvija brutalni V8 motor duplog turbo-punjenja i 5,1 litara zapremine iz modela Koenigsegg Jesko modela.

Hennessey tvrdi da ovom automobilu treba svega 2,6 sekundi kako bi ubrzao do stotke iz stanja mirovanja i 4,7 sekundi kako bi dostigao 200 km/h. On takođe, prema tvrdnjama, može dostići brzinu od 402 km/h za neverovatnih 15,5 sekundi.

Kada je terstirao ovaj automobil po prvi put, Džek Riks iz Top Gear ekipe bio je zabezeknut njegovim ubrzanjem, navodeći da je doživljaj prolaženja kroz brzine jednostavno nauporediv sa bilo čime što je do tada vozio, sa izuzetkom potpuno električnog Pininfarina Battista hiperautomobila, ali ovde se ipak radi o struji, tako da tu nema previše poređenja. Nakon što se dobro zabavio na privatnoj stazi kompanije Hennessey, Riks je otišao na lokalne teksaške puteve kako bi ocenio ponašanje Venom F5 modela u svakodnevnim uslovima vožnje.

Bez većih iznenađenja, Venom F5 se ispostavio daleko sirovijim i agresivnijim od ostalih super i hiperautomobila iz Evrope. Ovo čudovište čini McLaren 720S model laganim za vožnju i pruža prilično čvrst osećaj.

Riks veruje da će sedmostepeni poluautomatski menjač koji je video na razvojnom modelu, dodatno pospešiti i olakšati stvari pre nego što automobil bude potpuno kompletiran. On zapravo savršeno funkcioniše pod punm gasom i pri visokim brzinama, ali je prilično krut i neobuzdan pri niskim.

Razvoj Venom F5 modela nastavlja se i danas, dok je početkom marta meseca, ekipa kompanije Hennessey provozala ovaj hiperautomobil brzinom od 437 km/h, tokom testa odrađenog na pisti uz čiju pomoć NASA prizemljuje svoje spejs šatlove. Teksaška kompanija se nada da će sa svojim novim avionom na četiri točka uspeti da preskoči rekord od 482 km/h.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group