Slupan i spaljen trkački klasik prodat za više od 1,8 miliona dolara

Više slika

Više slika

Spaljeni ostaci Ferrari 500 Mondial Spider Series I modela iz 1954. godine, za čije je kreiranje bila zadužena kompanija Pininfarina, predstavljao je glavnu temu među obožavaocima i kolekcionarima poslednjih šest nedelja, kako bi konačno bio prodat za 1,87 miliona dolara u okviru monterejske aukcije brenda RM Sotheby’s...

 Svega trinaest Ferrari 500 Mondial Spider modela kreirano je u istoriji i ovo je jedinica sa šasijskim brojem 0406 MD. Ovo je tek drugi Mondial automobil kreiran i sastavljen marta 1954. godine i bio je ofarban u Rosso Corsa, najpoznatiju crvenu nijansu kompanije Ferrari. Enco Ferari prodao je ovu mašinu dikretno milanskom prodavcu sportskih automobila Franku Kornakiju, koji je putem svog ličnog trkačkog tima, Scuderia Guastalla, odmah sa njim izašao na trkačku stazu.

Prodajna lista otkriva da je automobil vozio Franko Korteze aprila meseca iste godine na Coppa della Toscana trci, na kojoj je završio na devetnaestom mestu ukupno i na drugom u svojoj klasi. Ovaj 500 Mondial kasnije te 1956. godine takmičio se u različitim serijama brojnih drugih događaja, uključujući Mille Miglia trku, pre nego što je dobio novu karoseriju kompanije Scaglietti i nastavio sa takmičarskim trkanjem juna meseca na Imola Grand Prix događaju, gde je završio na osmom mestu.

Ekstremno retki Ferrari promenio je još nekoliko vlasnika do kraja pedesetih godina i početkom sedme decenije prošlog veka. On je nažalost slupan i oštećen vatrom negde sredinom šezdesetih, nakon čega je ostavljen u tom tužnom stanju sve do pre nekoliko dana, kada je prodat sa menjačem i trolitarskim Tipo 119 četvorocilindričnim motorom koji prate šasijski broj.

Nikome nije poznato šta novi vlasnik planira da radi sa ovom olupinom od automobila, ali je potpuno moguće da će ga ostaviti u stanju u kakvom je i izložiti ga kao ponosni deo trkačkog nasleđa kompanije Ferrari. Sa druge strane, postoji mogućnost da ova mašina u potpunosti bude restaurirana i spašena, ali će to bez ikakve sumnje biti dugačak i kranje iscrpljujuć proces koji može koštati dodatnih sedam cifara.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group