Plati pa se na raketi klati - traži se vozač za obaranje zemaljskog brzinskog rekorda

Tokom poslednjih petnaest godina, Bloodhound ekipa imala je san o postavljanju novog zemaljskog brzinskog rekorda sa raketno pokretanim automobilom...

Međutim, cilj za dostizanje brzine od 1.287 km/h ne dolazi sa malom cenom, tako da sada, ovaj tim pokušava da prikupi sredstva kako bi stigao do njega.

Race to Greatness: Bloodhound Land Speed Record Driver Search kampanja traga za vozačima koji su dovoljno hrabri kako bi seli za volan mlaznog automobila kompanije, dok ona juri ka novom rekordu. Ukoliko se neko pita u čemu je ovde caka, tim koji stoji iza ovog vozila otvoreno je izjavio da ’traga za vozačem koji će uneti ostatak sredstava koja će pomoći da Bloodhound postavi novi zemaljski brzinski rekord’.

Iako Bloodhound brend ističe da im je potrebno 14,77 miliona dolara kako bi pokrenuo čitavu priču o obaranju rekorda, potencijalni vozač koji želi da sedne za volan ovog najbržeg automobila na svetu neće morati da plati čitav iznos, naravno.

Kao dodatak sredstvima koje ovaj tim već poseduje, Bloodhound se takođe nada da će potraga za novim vozačem generisati određeni publicitet, privlačeći istovremeno određene sponzore koji žele da prikače svoje ime na automobil. Kompanija se trenutno nalazi na turneji u Velikoj Britaniji, gde predstavlja repliku svog raketnog automobila kako bi podigla interesovanje za svoj projekat.  

Međutim, potraga za novim vozačem ne znači da će Endi Grin, koji je uz ovaj projekat od njegovog samog početka, ispasti iz igre, već će umesto toga on biti prebačen na trenersku poziciju, vodeći obuku novog kandidata u ulozi mentora. Koliko je treninga potrebno kako bi se vozilo na pravoj liniji, pitate se? Više nego što možete zamisliti zapravo, sa snimkom postavljenim na youtube kanalu u kome je moguće videti koliko Bloodhound i Grin ulažu napora za volanom tokom testiranja ovog neverovatnog automobila pre nekoliko godina.

Tu je takođe i mentalni izazov kada je reč o vožnji ovakvog automobila, posebno zbog prirode raketnih modela i ogromnih brzina koje razvijaju i koje su se tokom vremena neretko pokazale tragičnim. Međutim, novi vozač Bloodhound modela dobiće priliku da obori trenutni brzinski rekord od 1.227.986 km/h, koji je postavljen davne 1997. godine.

Pokušaj obaranja rekorda biće kompletiran na specijalno pripremljenoj stazi u Južnoj Africi. Samo vozilo je pokretano Nammo raketnim motorom, koji funkcioniše u saradnji sa istim Rolls-Royce EJ200 mlaznim motorom zaduženim za pokretanje brojnih borbenih aviona širom sveta. Međutim, za razliku od njih, Bloodhound automobil koristi sintetičko gorivo za mlaznjake koje je opisano kao zeleno i u njega se polažu nade za revolucionizacijom aerosvemirske industrije, koja ne može sa lakoćom biti elektrifikovana.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group