Novi automobili su trenutno najpristupačniji od 2021. godine ali su i dalje preskupi

Ipak, poboljšanje je poboljšanje nakon godina silovitih skokova cena i kamatnih stopa na kredite...

Od pandemije, nije bilo mnogo dobrih vesti kada su u pitanju cene novih automobila, tako da je vredno pomenuti i malo poboljšanje. Zato, hajde da odvojimo trenutak da proslavimo činjenicu da su prošlog meseca novi automobili bili najpristupačniji od jula 2021. godine.

Nova studija je otkrila da kako je medijalni prihod širom sveta rastao, prosečne cene novih vozila su pale, čineći kupovinu novog automobila lakšom nego pre. Nažalost, ni jedna od tih vrednosti nije se promenila na veliki način.

Dok je medijalni prihod porastao za samo 0,3 procenta, prosečne transakcijske cene pale su za samo 0,1 procenat, izveštava Cox Automotive. Međutim, proizvođači automobila su počeli ponovo uvođenje podsticaja kako bi pomogli povećanju prodaje.

Cox izveštava da je tipična kamatna stopa na kredit za novi automobil u februaru iznosila 10,15 procenata, što je pad sa 10,28 procenata u januaru. Kao rezultat, očekivani mesečni iznos koji potrošači treba da plate je smanjen za 0,7 procenata, sa 749 dolara u januaru na 744 dolara u februaru. Mesečna rata je takođe pala sa svog vrhunca od 795 dolara u decembru 2022.

Kao rezultat, medijalni broj nedelja prihoda potreban za kupovinu novog vozila pao je sa 37,4 u januaru na 37,1 prošlog meseca. U poređenju sa februarom 2023. godine, broj je pao za 6,9 procenata, i kako je gore pomenuto, to je najniže što je bilo nakon nekoliko godina.

Međutim, još uvek nije vreme da požurite do najbližeg dilera. Iako su novi automobili sada pristupačniji, i dalje je teže prosečnom čoveku da kupi novi automobil nego što je to bilo u deceniji pre pandemije. Štaviše, u mesecima koji su prethodili globalnoj COVID pandemiji, kupcima je bilo potrebno medijalno između 32 i 34 meseca prihoda da kupe novi automobil, a ne 37.

Ipak, grafik konačno ide u pravom smeru nakon godina teških vremena koja su pretila da učine san o vlasništvu nad novim vozilom nemogućim za mnoge Amerikance. Smatramo da je to dobra vest, slažete li se?

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group