Neverovatni BMW M1 iz osamdesete godine na aukciji

Neprocenjivi komad automobilske industrije, BMW M1 model iz 1980. godine, priprema se polako za aukcijsku prodaju...

Ovo je veoma redak primerak, jedan od svega četristo ulično legalnih koji su ikada proizvedeni u dvoipogodišnjoj kampanji bavarskog brenda, što ga čini neprikosnoveno poželjnim kolekcionarskim primerkom. Komplentiran 1980. godine i originalno je isporučen na domaćem tržištu, nakon čega je izvezen u SAD 1987. godine, gde se nalazio u kontrolisan uslovima i brižno je čuvan od strane trneutnog vlasnika od 2016. godine.

Ovaj posebni M1 prošao je opsežnu mehaničku i kozmetičku restauraciju pre nego što je predstavljen na 2017 Hillsborough Concours d’Elegance događaju u Kaliforniji. Predivna mašina poseduje beli finiš sa ikoničnim BMW Motorsport trikolornim štraftama na sredini, komplementiranim plavim kožnim enterijerom. Ispod haube automobila, nalazi se M88 ravna šestsocilindrična jedinica sa 3.453cc, poznata po Kugelfischer-Bosch brizgaljki goriva, šest individualnih karburatora i suvi karter, dizajniran tako da agregat nikada ne ostane bez ulja, osim ukoliko je njegov rezervoar potpuno prazan.

Za svakog ljubitelja automobila, auru koju M1 poseduje dodatno ojačavaju petostepeni ZF manualni menjač, diferencijal ograničenog proklizavanja, servo, ventilisane disk kočnice i šesnaestoinčni Campagnolo točkovi. Moderni detalji uključuju klimu, elektronske podizače stakala i Becker Europa kasetofon, zajedno uklapajući klasičan dizajn i moderni komfor.

Razvijen od strane BMW motosport divizije za FIA Group 5 trke, putovanje M1 modela bilo je više nego kompleksno. Inicijalno planiran za kreiranje u saradnji sa kompanijom Lamborghini, ali nakon što je ovo partnerstvo propalo, bavarski brend je pokušao da uključi još nekoliko italijanskih firmi u njegovo kreiranje. Nakon nekog vremena, kompanija Gianpaolo Dallara dizajnirala je specijalni spaceframe, dok je brnd Giorgetto Giugiaro bio zadužen za stvaranje karoserije od fiberglasa uključujući svu svoju italijansku zanatsku magiju, dok se sklapanje u potpunosti izvodilo u Štutgartu.

M1 koji je ovde u pitanju poseduje nešto više od 20.921 pređenih kilometara na odometru i u vreme pisanja ovog članka poslednja ponuda za njega iznosila je 276.000 dolara, sa nekoliko dana do isteka aukcije, koja se održava u okviru kuće Bring A Trailer.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group