Ludački Mercedes-Benz CLK LM model koji zapravo može biti vožen ulicama

Više slika

Više slika

Mercedes-Benz CLK GTR predstavlja ikonu trka izdržljivosti i jedan primerak druge generacije ovog modela, CLK LM varijanta, upravo je stigla na tržište polovnih automobila, dok je ono što ovu posebnu jedinicu čini izuzetno specijalnom, jeste to što je modifikovana kako bi bila ulično legalna mašina...

Inžinjerski tim kompanije AMG slavno je oživeo CLK GTR model kupovinom McLaren F1 GTR šasije sa brojem #11R, koji je bio u vlasništvu trkačkog tima Larbre Competition. Oni su zatim počeli da rade na oblikovanju karoserije i ugrađivanju ličnog motra i nakon svega 128 dana, automobil je imao svoj takmičarski debi. On je automatski postao veoma ozbiljan igrač u svojoj seriji, osvajajući titule u poljima konstruktora i vozača tokom 1997 FIA GT Championship kampanje.

Mercedes je zatim svoje ambicije okrenuo ka 24 Hours of Le Mans trci, modifikujući CLK GTR model, pružajući mu uglađeniju karoseriju kako bi se bolje prilagodio dugim i iscrpljujućim satima trkanja. Nakon toga, rođen je Mercedes-Benz CLK LM, a uprkos tome što nikada nije osvojio Le Mans, on je ipak uzeo titulu u 1998 FIA GT Championship takmičenju.

Ovaj posebni CLK LM model postavljen je na prodaju putem Joe Macari brenda i predstavlja jedan od svega četiri primerka koje je proizveo Mercedes-Benz. On je korišćen od strane proizvođača kao test vozilo i prodat je nakon sezone 1998. godine. Automobil je zatim proveo mnogo godina u privatnoj kolekciji u Japanu, pre nego što je kupljen od strane francuskog kolekcionara 2013. godine i svog trenutnog vlasnika četiri godine kasnije.

On je svoje godine do danas proveo u Velikoj Britaniji i zvanično je registrovan za uličnu vožnju. Tokom 2021. godine, ovaj model prošao je kroz opsežan servis, tokom kog mu je ugrađen novi rezervoar, zamenjene pumpe za gorivo, postavljeni diskovi kočnica od ugljeničnih vlakana, vešanje potpuno osveženo i zamenjen sistem za gašenje požara. Automobil je postavljen na prodajnu listu putem Piston Heads sajta, ali se njegova cena u vreme pisanja ovog članka nije zvanično spominjala, ali bez ikakve sumnje možemo pretpostaviti da je ona osmocifrena.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group