Dva italijanska modela sa istim agregatima i šasijama ipak ostaju dovoljno različita

Ferrari Enzo i Maserati MC12 bez ikakve sumnje predstavljaju najprefinjenije superautomobile dvadeset i prvog veka...

Ferrari Enzo je predstavljen 2002. godine kao ultimativni ulično legalni automobil italijanske kompanije, dok je nekoliko godina kasnije, drugi velikan iz ove zemlje, kompanija Maserati, tržištu poklonila svoju MC12 liniju. Međutim, ono što možda ne znaju baš svi, jeste da su Maserati i Enzo kreirani na istoj šasiji i koriste identičan pogonski sklop, ali primenjuju poptpuno drugačiji pristup kada je u pitanju njihov vanzemaljski dizajn.

U srcu oba modela nalazi se moćni šestolitarski V12 agregat, koji u slučaju Enzo jedinice stvara 651 ks pri 7.800 rpm i 657 Nm obrtnog momenta pri 5.500 rpm. Sa druge strane ova mašina u MC12 razvija 621 ks pri 7.500 rpm i poseduje 652 Nm obrtnog momenta na radilici. Paterson muzej automobilizma u Los Anđelesu nedavno je imao priliku da provoza oba ova modela i uporedi ih u nizu testova sa trkama ubrzanja, kako bi odgovorio na pitanje koji je od njih brži.

Kako bi se stručnjaci ove ustanove trkali sa ovim blagom autoindustrije, a da pritom ne naprave nikakvu štetu na njihovim pogonima, oni nisu startovali preterano snažno. Umesto toga trke su održane iz kotrljajućeg starta sa brzinom od 32 km/h, sa oba superautomobila koji nisu bili preterano impresivni na četiristo metara, a vremena od 12,83 u slučaju Enzo mašine i 14,46 koliko je trebalo MC12 modelu, samo nagoveštavaju da su njihovi vozači pre svega pazili šta rade i nisu izvukli sve iz ovih lepotana.

Prema tome, iako rezultati ovih trka nisu nipošto reprezentativni niti predstavljaju ono što ova dva italijanska superautomobila zapravo mogu, sam pogled na njihovu jurnjavu pistama za trke ubrzanja predstavlja pravu poslasticu za naše oči.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group