Kreiranje transmisija novih modela uz pomoć LEGO kockica

Kada smo bili deca, smatrali smo da svaki LEGO komplet koji smo kupili čini naš život korak bližim karijeri inžinjera...

Kako se ispostavilo, ovo nije potpuno daleko od istine, jer su ljudi kompanije Renault koristili upravo ove popularne dečije igračke kako bi razvile menjač svojih E-Tech hibridnih sistema.

Ovaj sistem transmisije dostupan je u hibridnim i priključnim higridnim 2020 Clio, Captur i Megane modelima, za koje kompanija Renault voli da napomene kako je inspirisan Formula 1 tehnologijom. Međutim, kako bi ovaj sistem funkcionisao u ekonomičnim modelima, inžinjer Nikolas Fremau svoj posao posvetio je nešto nižim tehnološkim principima i svetu LEGO kockica.

"Kada sam video da se moj sin igra LEGO Tehnic kockicama kod kuće, rekao sam sebi da to nije daleko od onoga što ja radim trenutno. Odmah sam kupio šta mi je bilo potrebno, komad po komad, kako bih sastavio sve potrebne elemente", izjavio je Fremau.

Komplet modela zahtevao je oko dvadeset sati za sastavljanje, ali ne zbog toga što je izgrađen prema instrukcijama inžinjera, već zbog toga što je morao biti kreiran od ličnih komada, lepljen i precizno bušenih. Na kraju, čitav postupak se pokazao veoma korisnim, sa kompletom koji je sa lakoćom mogao biti sastavljen i razdvojen kako bi omogućio da Fremau smisli nove ideje koje nisu mogle da mu dođu prilikom dizajniranja projekta na papiru.

Rezultat predstavlja transmisiju koja ne poseduje kvačilo i povezana je sa dva električna motora, kao i glavnom jedinicom. Renault tvrdi da je njegov E-Teck sistem u 80% slučajeva prilikom gradske vožnje može biti korišćen isključivo na električnom pogonu, uprkos maloj bateriji od svega 1,2 kWh modela Clio Hybrid. Kako bi ovaj projekat bio odobren, Fremau je morao predstaviti svoj LEGO model višim članovima kompanije.

"Renault je uvek bio veoma otvorena kompanija, posebno kada se radi o istraživanju", izjavio je Fremau. "Međutim, dan kada sam odneo model Džerardu Detoubetu i Remiju Bastienu, nisam znao kako će oni reagovati. Oni su šetali oko modela, dodirivali ga i delovalo je kao da osećaju da se ovde zapravo radi o pravom predmetu. Zauvek ću se sećati Džerarda Detoubeta koji je naglasio da ukoliko ga kreiramo od LEGO kockica definitivno će funkcionisati."

Od ovog momenta, bilo je potrebno svega osamnaest meseci kako bi inžinjeri preneli znanje stečeno putem LEGO modela u pravi svet i automobile koji se danas voze širom Evrope.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group