Insignia OPC - Premijera vrhunskog agregata

Sa 239 kW/325 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 435 Nm, Insignia OPC predstavlja najsnažniji automobil u liniji Opelovih modela...

Model sa pogonom na četiri točka je debitovao na Međunarodnom sajmu automobila (IAA) u Frankfurtu, sa novim, osveženim izgledom i modifikovanom šasijom.

“Insignia OPC pleni novim sjajem,” kaže Michael Ableson, GME potpredsednik za inženjering. “Posvetivši veliku pažnju detaljima, naši inženjeri su izvršili određena ključna fina podešenja na ovom modelu. To se vidi u dizajnu i još boljim voznim performansama. Ovim se OPC nedvosmisleno svrstava u prvu ligu sportskih automobila srednje veličine u serijskoj proizvodnji.” Jirgen Klop, trener Borusije iz Dortmunda, dobro poznati ljubitelj Opelovih motora, je među prvim ljudima koji voze novu Insignia-ju OPC.

Posvećenost detaljima – unutra i spolja

Nova Insignia OPC ostavlja utisak na prvi pogled. Restilizovani prednji i zadnji deo, sa prepoznatljivim elementima OPC dizajna, poput prepoznatljivog detalja sabljastog zuba u prednjem delu i izduvne cevi integrisane u zadnjem delu, naglašavaju njegovu snagu i prizivaju slike brze vožnje krugovima Nirnburgringa.

Upadljiva karoserija krije vrhunsku tehnologiju. OPC šasija je unapređena uz poseban fokus na prerađenu zadnju osovinu, kao i kod drugih modela linije Insignia, gde su inženjeri modifikovali oko 60 odsto delova.

Pored toga, buka i vibracije su smanjene kroz mnogobrojna fina podešavanja. Novi ESP softver omogućava još preciznije podešavanje dinamike, naročito kada je u pitanju reakcija na tendencije podupravljanja. Modifikovani softver amortizovanja za FlexRide šasiju sa podesivim amortizerima obezbeđuje optimalno držanje na putu. Ovo programiranje specifično za OPC, poboljšava voznu dinamiku, i omogućava brži i precizniji odgovor na različite manevarske i uslove na putu.

Insignia OPC, sa 6-stepenim manuelnim menjačem i pogonom na sve točkove, ubrzava od 0 do 100 km/h za 6,0 sekundi (Sports Tourer: 6,3 sekunde) i postiže najveću brzinu od 250 km/h (elektronski ograničena) uz potrošnju od 10,6 litara na 100 km u kombinovanom režimu vožnje (249 g/km CO2 prema propisu Evropske komisije br. 715/2007). U verziji bez ograničenja, OPC sa manuelnim menjačem postiže maksimalnu brzinu od 270 km/h (Sports Tourer: 265 km/h).

Brembo kočioni sistem viskoh performansi omogućava naglo usporavanje sa maksimalnom stabilnošću, čak i prilikom intenzivne upotrebe. Pored toga, Insignia OPC ostvaruje prednosti od svog elektronski upravljanog sistema 4x4.

Sistem pogona na sve točkove uključuje visoko-kvalitetno kvačilo, koje radi na Haldex principima, kao i elektronski diferencijal za ograničeno proklizavanje, koji omogućava vrhunsku vuču. On se konstantno prilagođava uslovima koji preovlađuju na putu, neosetno varirajući distribuciju obrtnog momenta od 0 do 100 odsto između prednje i zadnje osovine, kao i između zadnjih točkova. U kombinaciji sa elektronski upravljanom vrhunskom FlexRide šasijom, sistem pogona na sve točkove postavlja standarde po pitanju vremena reakcije i upravljanja vozilom.

Duh auto-sporta u enterijeru

Kabina dočekuje OPC vozače sa ambijentom auto-sporta. Recaro sedišta, koja su takođe opciono dostupna u kožnoj varijanti, sa memorijskom funkcijom, OPC ručica menjača i potpuno nova glavna instrument tabla i centralna konzola, odišu vrhunskim stilom. Osim osnovnih podataka, vozači mogu da vide specifične detalje, kao što su pritisak i temperature ulja, napon akumulatora, položaj pumpe za dovod goriva, kočiona snaga i gravitacione sile usled bočnog ubrzanja na opcionom, 8-inčnom displeju.

Novi upravljač (opciono sa zagrevanjem), u kombinaciji sa automatskim menjačem, je izveden sa polugama za menjanje brzina. Ovo omogućava vozaču modela OPC veoma brzo manuelno menjanje brzina, čak i u automatskom režimu. U slučaju mirovanja ručice dužem od 12 sekundi, vozilo nastavlja da vozi normalno u automatskom režimu. Na ovaj način, nova Insignia OPC udobno kombinuje prednosti manuelnog i automatskog režima rada. 

Izvor: OPEL Media

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group