Kako pravilno odabrati polovni automobil

Više slika

Više slika

Pre ili kasnije većina nas će verovatno poželeti da kupi kupiti polovnjak koji nam može služiti još dugi niz godina i biti pouzdano ulaganje u ovim teškim vremenima...

Bilo da je to jeftin model namenjen mladim vozačima, klasičan model, noviji SUV za čitavu porodicu, ili jednostavno, neka od alternativa novom automobilu niže pređene kilometraže i dobre očuvanosti, mogućnosti i opcije su beskonačne. Glavni trik prilikom kupovine prethodno korišćenog vozila je u tome da morate znati šta dobijate i ono što želite.

Pre nego što bilo šta učinite dobro proverite ponudu putem interneta i fokusirajte se na modele koje želite da ispitate. Mnogi automobili, posebno favoriti entuzijasta, poseduju dobro poznate ranjive tačke.

Kada stignete na lokaciju zatražite da vidite "titulu" automobila. Reparirani automobili, oni koji su nekada bili potpuno havarisani i popravljeni, izvučeni iz vode ili spašeni od požara, poseduju reč "salvage" u svom sertifikatu, posebno modeli iz uvoza. Osim ukoliko nije neverovatno jeftin, bežite od ovakvih automobila glavom bez obzira. Takođe uvek tražite servisnu knjižicu na uvid, jer ovakvi dokumenti mogu da ukažu na pravilno održavanje automobila i verifikuju kilometražu vozila.

Kada završite sa papirologijom, dobro proučite spoljašnjost automobila, dok prirodna svetlost otkriva mnogo više mana. Na vozilima koja su nastala 1996. pa na dalje, koristite alate za skeniranje, bilo iznajmljene ili one kojima možete opremiti svoje pametne telefone, kao što je GoPoint GL1 kabl i aplikacija, kako biste snimili bilo koje nepravildnosti kodirali ih, a pretragom interneta mogli da otkrijete njihovo značenje. Proverite zarđale zone i potražite reckaste, naborane ili sjajne delove metala. Rđa je očigledan problem, ali ispupčenja duž šasijskog dela i varovi ukazuju na to da je automobilu bio na mašini za ispravljanje rama. Male popravke od udesa obično ne predstavljaju problem, ali definitivno ne želite da kupite model koji je pretrpeo veliki udarac. Proverite da postoje bilo kakva curenja ili barica ispod automobila.

U motornom delu, proverite nivoe svih tečnosti i to da li su u opsegu. Ukoliko primetite određene nepravilnosti kao što su gole, zalutale žice, obavezno skrenite pažnju vlasniku. Motori u modernim automobilima su prilično robusni, pod uslovom da su bili održavani, ali veoma je dobra ideja ukloniti šipku i dobro ga obrisati čistim belim peškirom ili krpom. Boja ulja bi trebalo da bude braon. Ulje mlečne boje sugeriše na rashladnu tečnost u koritu, dok miris benzina upozorava na istrošeno prstenje karika. A ako primetite fine metalne delove pomešane sa uljem, motor neće trajati još dugo. Tame ili metalne čestice ukazuju na istrošene delove.

Obavezno sedite za volan, jer se jedino probnom vožnjom možete zaista uveriti u stanje automobila. Provozajte polovnjak po otvorenom drumu i različitim putevima sa udarnim rupama, dugačkim i pravim, dok istovremeno pažljivo osluškujete kako biste otkrili bilo kakve zvuke i zapazili nekakvo neobično mehaničko ponašanje vozila. Možete par puta naglo zakočiti prilikom skretanja i na pravcu, ali i nekoliko puta preći preko ležećeg policajca. Ovim putem ne tražite specifične mane automobila, već radije stičete generalni utisak o vozilu.

Nekoliko loših delova ne znači da je polovni automobil loša investicija, ali uvek imajte na umu da sa polovnim automobilom možete očekivati neočekivano i pored svih temeljnih priprema, proučavanja i istraživanja. Najbolje bi bilo da uvek ostavite malo viška budžeta sa strane da biste mogli da pokrijete neočekivane troškove, ako i kada do njih dođe.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group