FIAT 8V iz 1954. godine jedna od zvezda ovogodišnjeg „Belgrade Classic Car Show-a 2013”

Svi zaljubljenici u skupocene i retke klasične automobile s velikim nestrpljenjem očekuju još jedan Belgrade Classic Car Show-a 2013” powered by UNIQA, koji će se održati 07. septembra, s početkom od 10.00h kada će se na platou ispred paviljona Cvijete Zuzorić predstaviti pravi lepotani svetskih kolekcionara.

 Od 12.00. časova, publika će uživati u spektakularnom događaju-“Auto Bild  Grand Tour Historique”, paradi sjajnih oldtajmera oko Kalemegdana koja sledi 2.7 km rute  poslednje predratne trke Formule 1, “Grand Prix” održane 1939. godine u Beogradu. To je bio najveći sportski događaj Beograda u vreme zlatne ere automobilizma, koji je okupio čak 75 000 gledalaca, od ukupno 360 000 stanavnika koje je u tom trenutku glavni grad imao. Fantastični prizor prošlogodišnjeg defilea ostavio je sve prisutne bez daha, a organizatori i učesnici su se potrudili da ove godine prirede još veća iznenađenja.

Jedan od predvodnika ovog nesvakidašnjeg defilea biće i FIAT 8V iz 1954. godine, svrstan u  najređe sportske automobile na svetu, prvi serijiski Fiat sa motorom od 8V cilindara i zadnjim pogonom, kao i  nezavisnim vešanjem na sva četiri točka. Proziveden je samo u sto četrnaest primeraka od kojih je četrnaest  ušlo u  katerogriju Gran Turismo, čiji je i bio pobednik od 1955. do 1957. godine, a 1964. godine je osvojio šampionat Italije. Interesantno je da je ovaj izuzetni četvorotočkaš pripadao kontesi Mariella Giacosa Zanon di Valgiuratada, ćerki Dante Giacosa, inženjera ovog modela, a danas je u vlasništvu Giuliano Bensi-ja, člana famoznog auto-kluba Allegri del Volante, iz Firence, koji je veliki partner manifestacije „24 sata Elegancije”.

Za više informacija posetite http://www.24hoursofelegance.com ili Facebook stranu 24 sata elegancije.

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group