Ekskluzivna SK kolekcija automobila gost manifestacije „24 sata Elegancije”

07. septembra, u Beogradu će se okupiti neki od najpoznatijih svetskih, ali i naših kolekcionara klasičnih automobila zajedno sa svojim lepotanima kako bi učestvovali na „CHIVAS Concours d’Elegance 2013“, izložbi najlepših modela klasičnih  automobila, odabranih specijalno za ovu priliku, ispred Grand Casino Beograd.

Među izabranim četvorotočkašima, zablistaće prestižni automobili iz čuvene SK (Sailius Karossas) kolekcije.  Jedan od njih je Horch 853 Sport Coupe Manuela“, dvosed iz 1937. godine, naručen od strane nemačkog Auto-Union-a od najpriznatijih karoserista Erdmann & Rossi- Jos. Neuss, za uspešnog vozača Bernd Rosemeyer-a prema čijim željama je ovaj automobil i kosntruisan. Bernad je zahtevao da njegov ljubimac ima šasiju sa aluminijumskom pločom, kako bi se smanjila težina, prostor za dve rezervne gume u zadnjem delu automobila, vetrobran u obliku slova V, napravljen isključivo od stakla Sekurit, zlatan šiber, američki radio sa antenom, da bude srebrne boje, i još mnogo zahteva koji su ispunjeni. Tako je nastao prelepi automobile, koji odiše elegancijom, a o tome svedoče i prve nagrade koje je osvojio na Concours d’Elegance u Brünn-u 1937. godine, a zbog svoje atraktivnosti i jedinstvenosti, ovaj legendarni coupe, rado je viđen gost na svaim konkursima, širom sveta.

Publika će videti i fenomenalni Rolls Royce Wraith WXA 106 iz 1939. godine, koji je takođe konstruisan u saradnji sa kompanijom Erdmann & Rossi- Jos. Ovaj automobile ima motor od 25/30 KV broj B5WF, dvoja vrata, a ugrađeni su mu električni podizači prozora koji su u to vreme bili prava novina, i originalno je bio crne boje. Prema želji Castle Mittenwalda, koji je prvi kupac ovog automobile, ofarban je riba-srebrnu boju. Kasnije, ovaj prelepi Rolls Royce biva prodat i odvežen u Sovjetski Savez, u Rigu, a zatim u Moskvu, ga je vozio, predpostavlja se, Moskovski patrijarh. Vremenom, ovaj automobil je propadao, ali ga je,mnogo godina kasnije, pronašao i obnovio njegov današnji vlasnik, koristeći originalne delove. Danas Rolls Royce Wraith WXA 106, zbog svoje originalne forme, i sjajno urađene restauracije osvaja brojne nagrade, a neke od njih su na 36. Internacionalnom skupu u Baden-Badenu, „Classic Days Castle Dyck“, "Unique Special Ones" u Firenci, „Concours d’élégance Villa d ’Este“ u Italiji, a sada dolazi da obraduje i Beogradsku publiku u okviru manifestacije „24 sata Elegancije“.

                                                                                                                   

Za više informacija posetite http://www.24hoursofelegance.com ili Facebook stranu 24 sata elegancije.

A.N.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group