Unikatni i ulično legalni klasik kompanije Ford

Više slika

Više slika

Postoji nešto prilično zadovoljavajuće u pronalaženju retke verzije egzotičnog automobila...

Za sve kolekcionare još bolju stvar predstavlja pronalazak retke verzije linije ograničenog izdanja koja se pojaviljivala u brojnim automobilskim magazinima, što im samo omogućava da prate njegovo postojanje iz godine u godinu i upravo je o takvom modelu danas ovde reč.

Svaki Ford GT40 predstavlja poželjan klasik vredan tonu novca, međutim, ova posebna jedinica poseduje drugačiji život od onog na koji smo navikli. Ova mašina se nije trkala na Le Man trkama i bila je ponuđena novinarima svoje ere, kako bi oni čitaocima obezbedili uvid u poslednju trkačku i pobedničku tehnologiju iz prve ruke.

Međutim, ovo nije bila njegova prva uloga, jer je kao model kreiran 1967. godine za Sajam automobila u Ženevi, on je svetu predstavio ulično legalnu verziju automobila koji je malo pre toga osvojio slavnu trku. Iako je napustio favriku u Opalescent Silver Blue boji, ovaj model je ubrzo prefarban u Metallic Borneo Green nijansu od strane Scuderia Filipinetti tima, koji je je bio zadužen za njega tokom njegovog boravka u Švajcarskoj.

Nakon što je završio svoj posao u Ženevi, automobil je prebačen u Ford UK odsek, gde je služio u kompanijinoj novinarskoj floti. Iako možemo smatrati da činjenica njegovog neučestvovanja u Le Man trci znači da je on tretiran sa povlasticama, izveštaji iz šezdesetih godina navode da je ovaj automobil bio vožen žestoko i izložen svim vremenskim uslovima.

On je služio kao novinarski primerak svega nekoliko godina, doduše, kada je 1971. prodat jednom kolekcionaru, koji ga je ofarbao u žutu boju. 2007. godine, novi vlasnik ove mašine odlučio je da je njeno prirodno mesto na trkačkoj stazi.

Ovaj automobil korišćen je u trkama klasika, učestvovavši čak i u Goodwood Revival događaju 2007. godine. U isto vreme, njemu je vraćena originalna šema boja Opalescent Silver Blue i sada je ponuđen na prodaju putem brenda Piston Heads.

Nažalost, za ovaj specijalni primerak ne postoji nikakva zvanična cena, ali prema istorijskim podacima, Ford je kreirao svega 105 primeraka GT40 modela, od kojih je tek nekoliko bilo ulično legalno. Štaviše, zbog svoje unikatne istorije, cena ove posebne jedinice biće daleko viša.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group