Unikatni Citroen 2CV model prodat po ceni od 210.000 evra

Više slika

Više slika

Zvanično najskuplji Citroen 2CV svih vremena ne poseduje gotovo ništa od originalnih delova na sebi...

Međutim, ovo je potpuno funkcionalni primerak, sa karoserijom u potpunosti kreiranom od drveta, koji je prodat po rekordnoj ceni od 210.000 evra, u potpunosti ostavljajući prošli rekord od 40.000 evra u prašini.

Ovaj neobični automobil prodat je putem trideset i pete Garden Party Auction kuće Rouillac u Château d’Artigny. Inspirisan Citroen 2CV modelom iz 1955. godine, ovaj automobil poseduje karoseriju od različitih voćnih biljaka, uključujući trešnju, breskvu i jabuku, uklopljene u jednu postavku od strane čoveka koji se bavi kreiranjem umetničkog nameštaja, Mišela Robilarda.

Neobični automobil kreiran je u okviru napora različitih zantalija, koji su njegov projekat startovali 2011. godine. Sve u svemu, za njegovo kompletiranje bilo je potrebno 5.000 radnih sati, dok se vrhunski stolarski rad može videti i u enterijeru putničke kabine, gde se nalaze drvena kontrolna tabla, upravljač i ostali elementi od istog materijala.

Iako su mekani krov i postave na sedištima od tkanine, sedišta koja je moguće ukloniti dobila su nove drvene oplate. Nije potpuno jasno da li je ovaj model komforan koliko je originalni bio, ali je nemoguće ne ceniti trud i napore koje je Robilard uložio.

Iako je zvanično nazvan 2CV, ovaj model zapravo pokreće dvocilindrični vazdušno hlađeni motor sa 602 cc, koji je dobijen iz 3CV verzije. U međuvremenu, automobil je baziran na šasiji Citroen Dyane modela iz 1969. godine, koji je bio gotovo identičan 2CV seriji.

Ovaj motor i šasija samo znače da automobil zapravo može biti vožen i da on dostiže maksimalnu brzinu od 80 km/h. Pored toga, on trenutno nije registrovan za uličnu upotrebu, tako da ga je on vožen isključivo oko imanja i u pojedinim specijalnim prilikama.

Sa druge strane, čak i ova mala količina vožnje uskoro bi mogla da bude obustavljena, jer je kupac ovog rekordnog 2CV modela, Žan Pol Favand, osnivač Musée des Arts Forains ustanove, u kojoj će najverovatnije i biti izložen kao muzejski eksponat.

Iako je Robilard odlučio da proda svoj mukom izgrađeni 2CV model, on se nije odrekao koncepta drvenih automobila. Sada, ovaj dizajner planira projekat Citroen DS21 Decapotable Chapron modela, za koji se nada da će biti finiširan na sedamdesetu godišnjicu kompanije DS.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group