Nemački brend pretvara legendarne Niva 4x4 modele u električne terence

Više slika

Više slika

Nemačka kompanija Elantrie, koja se nalazi u vlasništvu Schmid GmbH, donosi ponudu u vidu električne konverzije za Lada 4X4 modele, poznatije kao Lada Niva, primenjivu na svim ruskim terencima unutrašnjeg sagorevanja...

Potpuno električni pogonski sklop omogućuje vlasnicima aktivno uključivanje u elektrifikaciju sa konverzijom niskih trškova, zadržavajući istovremeno većinu originalnih komponenti i mogućnosti svojih modela.

Električna Niva izgleda identično besmrtnom ruskom terencu, osim što u ovom slučaju ne poseduje izduvnu granu i disaljku koja se proteže iz njegove haube. Ispod haube se nalazi električna jedinica povezana istom radilicom i šalje snagu na sve četiri strane. Električni motor stvara 87 ks, što svakako ne ostavlja prevelike impresije, ali je ovo opet nešto veća snaga od one koja dolazi sa fabričkom jedinicom za čitavih pet konja.

Za energiju ovog modela zadužena je LiFePO4 litijum-jonska baterija kapaciteta 30 kWh, smeštena tamo gde je nekada bio rezervoar. Sudeći prema nemačkom brendu, terenac poseduje prelazni opseg od 130 do 300 kilometara, u zavisnosti od upotrebe. Izdrživa baterija biće dobra za 80% od svojih originalnih performansi čak i posle 450.000 kilometara i 9.000 ciklusa punjenja, ukoliko se dopunjuju na pedeset posto kapaciteta, kako ljudi iz kompanije sugerišu.

Još jedna veoma interesantna karakteristika jeste to što ovaj sistem omogućuje uključivanje komponenti Lada modela za zadržavanje dodatne energije i pohranjivanje sistema kada se za njom ukaže potreba. Tu je takođe i 220v snažna utičnica, koja podržava sve uređaje do 2.000w, nalik alatima za baštu ili kamperskoj opremi. Cena ove konverzije kreće se oko 2.800 evra, a svakome ko trenutno nije vlasnik Lada Niva modela nemačka firma omogućuje kupovinu već konvertovanog automobila po ceni od 19.900 evra.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group