Mali trocilindraš sa 1,6l postavio svetski rekord za konjažu Yaris GR modela

Toyota GR Yaris u fabričkoj formi predstavlja pravu malu džepnu raketu, sposobnu da izvede veoma impresivne stvari...

Kao što je čest slučaj sa entuzijastima orijentisanim automobilima, GR Yaris je postao veoma popularan model brojnih tjunera, koji njegove performanse podižu na viši nivo.

Jedna od kompanija koja se pridružila ovom trendu jeste i EKanooRacing. Tjuner sa Bliskog Istoka zadužen je za neke od najbržih Nissan GT-Rs i Porsche 911 modela na svetu, a iza sebe imaju i najmoćniji i najbrži GR Yaris na svetu.

Ova kompanija tjunirala je poseban par GR Yaris modela, od kojih je prvi, finiširan u svetloj nijansi plave boje, postao prvi primerak potentnog japanskog kompakta koji je trku sa vremenom na četiristo metara finiširao ispod 11 sekundi, postižući najbolje vreme od 10.98 nešto ranije ove godine. Tjuner takođe poseduje i sivi GR Yaris koji je ovog meseca postavio novi rekord po pitanju konjaže.

U fabričkom izdanju, trocilindrični agregat zapremine 1,6 litara u modelu GR Yaris, prema JDM specifikacijama zadužen je za stvaranje do 268 ks. Ovo je veoma veoma impresivna cifra za ovako mali motor. Međutim, EKanooRacing je nekako uspeo da iz mašine njenog sivog GR Yaris modela izvuče masivnih 549 ks. Ono što ovu cifru performansi čini još neverovatnijom jeste činjenica da je ona snimljena na sva četiri točka, što samo može značiti da ovaj agregat samostalno sa lakoćom može pumpati više od 600 ks.

Puna lista modifikacija na ovom malom motoru još uvek nije zvanično poznata, ali je EKanooRacing istakao da ga je opremio specijalnim turbopunjačem, novim čiptjuningom, posebno kreiranim izduvnim sistemom i novim interkulerom. Bilo kako bilo, za sada ostaje nejasno da li su bilo kakva poboljšanja urađena u enterijeru ovog kompaktnog trocilindraša koji je pretvoren u pravo čudovište.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group