Jedinstveni Boschert B300 predstavlja kako bi Gullwing izgledao da je kreiran devedesetih

Više slika

Više slika

300SL Gullwing model kreiran je između 1954. i 1957. godine i predstavlja jedan od najpopularnijih modela trokrake zvezde, ali je tek početkom prošle decenije nemački proizvođač pokušao da osveži ideju koja se iza njega krije, lansirajući predivni SLS model sa prepoznatljivim vratima...

Naravno, Mercedes se poigravao sa ovim konceptom, kreirajući nekoliko eksperimentalnih modela kao što su C111 i C112, ali kupci koji bi poželeli funkcionalan i ulično legalni model ovog brenda sa vratima galebova krila, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, morali su da daju dobre pare evropskoj tjuning zajednici. Kompanije kao što su Styling Garage i Sbarro ugrađivale su ova prestižna vrata na C126 modele, ali je jedan od najinteresantnijih i najređih primeraka dosta manji i daleko lepši Boschert B300 model.

Startujući svoj život kao regularni 300CE, ovaj E-Class sedan u kupe varijanti iz osamdesetih u okvirima radionice Boschert brenda dobio je C stubove isturene za 250 milimetara, nakon čega mu je dodatno ojačana konstrukcija kako bi se omogućila ugradnja vrata galebova krila, koja mere impresivnih 1.660 milimetara, kako bi obezbedila neometan pristup prednjim i zadnjim sedištima.

Ovaj tjuner je potom pozajmio prednja sedišta iz tada potpuno novog R129 SL modela, međutim, ono što je još interesantnije jeste njegov uglađeni prednji deo, koji je uspešno nasadio na školjku E klase, odrađujući tako dobar posao da čitav model izgleda kao da je na ovaj način izašao iz fabrike.

Sa druge strane, postoji jedna stvar koju SL poseduje i koja nije bila dostupna sa 300 CE serijom, a to je njegova V8 pogonska jedinica, tako da je Boschert posedovao kupeov trolitarski ravni šestocilindraš, duplog turbo punjenja. Turbo pogon podigao je snagu na 279 ks, što je prilično zavidna snaga, uprkos činjenici da je dosta manja od 322 ks sa kojima je SL500 isporučivan.

Iako je SL 500 bio skup automobil, on ipak nije bio toliko skup kao kupe kompanije Boschert. Stoga, uprkos što je ovaj model imao veliki publicitet na sajmu automobila Frankfurt Motor Show 1989. godine, on nije imao ni približan broj porudbžina. Boschert se nadao da će kreirati 300 primeraka ovog modela, ali je na kraju prodao svega deset, od kojih ni jedan nije imao skupocena vrata u stilu galebovih krila, što ovaj originalni, sajamski automobil čini potpuno unikatnim.  

Nedavno osvežen novim slojem farbe i postavama u enterijeru, ovaj specijalni model postavljen je na aukcijskoj listi kompanije RM Sotheby’s i procenjuje se da će dostići neku cenu od 250.000 do 300.000 evra kada bude prodat na događaju koji će biti održan sledećeg novembra. Ovo je desetina novca potrebnog za kupovinu pravog 300SL Gullwing modela, ali je takođe dosta više od onoga koliko je potrebno kako bi se SLS model našao u vašoj garaži.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group