RIMAC BMW e-M3 1984

Mate, čudo od čoveka napravio je čudo od starog automobila. Evo kako je on opisao svoj projekat koji je bio povod za osnivanje kompanije Rimac automobili.

 „Imao sam stari BMW E30 mog godišta, 1984, koji sam koristio za drift i kržne trke. Na jednoj od tih trka motor je crkao, nakon čeka sam odlučio da pokušam da napravim električni automobil. Od samog početka cilj mij bio da napravim veoma snažan automobil. U početku sam radio sam. Čitao sam dosta o projektima ljudi koji su svoja vozila prebacili na električni pogon, čak i o nekima koji su vozila na električni pogon koristili za trke. Nakon toga sam naručio delove i počeo sam da sklapam automobil. Posle godinu dana razvoja auto je mogao da driftuje ali nisam bio zadovoljan sa rezultatima.Bio je tažak, ne toliko snažan i izdržljivost baterija kratka. Potom sam počeo da okupljam tim stručnjaka kako bismo sami napravili delove, s obzirom na to da sam verovao da električni pogon može da da mnogo više od onoga što se nudilo na tržištu.

Stari BMW je prošao kroz pet razvojnih faza. U svakoj fazi smo menjali skoro sve. Svaki put smo menjali elektroniku, motor i baterije sa još manjim, lakšim i snažnijim. Tako je i auto svaki put bio lakši, jači i pouzdaniji. Nakon tri godine razvoja nastao je i prvi Rimac auto, e-M3 koji je postao jedan od nabržih automobila na svetu sa električnim pogonom. Shatili smo da u tom automobilu nije ostalo mnogo od BMW-a i to nam je bio okidač da razvijemo potpuno nov automobil.”

Mate Rimac

Izvor: Automania.rs

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group