Volkswagen povlači preko 100.000 priključnih hibrida

Volkswagen Grupacija povlači više od 100.000 priključnih hibridnih vozila širom sveta, uključujući modele kompanija Audi, Seat, Škoda i VW...

Iz VW brenda povlači se 42.300 Passat, Golf, Tiguan i Arteon modela, kao dodatak 24.400 jedinica sestrinske firme Audi, dok za sada nije poznat tačan broj Škoda i Seat jedinica na koje ovo povlačenje sa tržišta utiče.

Ovaj potez stigao je zbog nedovoljne izolacije na visokovoltažnim baterijama u priključnim hibridnim modelima. Baterija može postati veoma vruća tokom upotrebe i izazvati vatru ukoliko izolacija ne odradi svoj posao kako treba. Do sada, u Nemačkoj je prijavljeno šesnaest ovakvih slučajeva.

Nemački Bild preneo je zvaničnu izjavu federalne kancelarije za motorna vozila, KBA, u kojoj se ističe: „Problem je izazvan neispravnim osiguračem u vozačkom sistemu prikljčnih hibrida, odnosno modela koji poseduju kablovski punjenu bateriju kao dodatak motoru sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovaj osigurač može zakazati u slučajevima povišene voltaže, što zauzvrat može izazvati paljenje visokovoltažne baterije“.

Kako bi popravili potencijalno zahvaćena vozila, dodatni slojevi izolacije iznad kutije za prekidače visokovoltažne baterije moraju biti instalirani.

U februaru prošle godine dogodio se incident u kome je priključni hibrid VW Golf GTE eksplodirao tokom vožnje. Vozilo je bilo staro svega dva dana i na svom odometru imalo je svega trista pređenih kilometara, kada je njegov vozač začuo jaku eksploziju i video svetloplavi bljesak pred očima.

Vatrogasci su zahtevali poseban kontejner u koji bi postavili vozilo i ugasili plamen, ali su ipak to uspeli bez upotrebe kontejnera, iako je baterija više puta ponovo buknula nakon što bi je oni obuzdali, dok je ovaj Incident napravio štetu od 45.000 evra.

VW je odgovorio na incident iz 2021. godine, izjavljujući: „Bezbednost naših kupaca je naš glavni prioritet. Kako bismo bili u mogućnosti da garantujemo visoke standarde, moramo ih postaviti za svoja vozila, tako da trenutno analiziramo okolnosti i tehničku pozadinu ovog slučaja u kome je, sudeći prema medijskim izveštajima, došlo do eksplozije Golf 8 modela. Bazirano na rezultatima istrage, mi ćemo inicirati propisne mere ukoliko za njima bude potrebe“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group