Unikat od ugljeničnih vlakana u vlasništvu direktora McLaren brenda odlazi na aukciju

Ligier JS P4 predstavlja trkački automobil koji izgleda kao svemirski brod iz određenog ugla i nedavno se pojavio na tržištu tražeći novi dom...

Ovo nije ulično legalna mašina naravno, ali je savršena za svakoga ko želi vozilo sa kojim može da izađe na trkačku stazu i doživi nešto od onoga kroz šta profesionalni trkački vozači konstantno prolaze.

Ispod karoserije ovog JS P4 modela nalazi se jednodelna šasija od ugljeničnih vlakana, dok je za njegovo pokretanje zadužen 3,7 litara veliki V6 Ford Cyclone motor sa 330 ks. Ovaj V6 agregat prati šestostepena Quaife transmisija koja pokreće zadnje točkove putem Torsen diferencijala ograničenog proklizavanja.

Pošto je ovde reč o propisnom trkačkom automobilu, on je opremljen sa stolitarskim rezervoarom obloženim penom, centrifugalnim kvačilom i sistemom koji ga automatski aktivira putem kompjutera kada obrtaji padnu prenisko, poznatijim kao ’anti-stall’ sistem. Tu je takođe i Tilton pedalna kutija, elektronski podesivi retrovizori na vratima i sistem za hlađenje kokpita. Klima je takođe uključena, zajedno sa vazdušnim dizalicama, ATL sistemom punjenja, Brembo kočnicama sa šest klipova i grejačima u staklima.

Ovaj JS P4 podleže FIA Group E trkačkim regulatornim normama trka izdržljivosti i Collecting Cars lista otkriva da je ova posebna jedinica nekada bila u vlasništvu izvršnog direktora kompanije McLaren Racing, Zeka Brauna. On je prodat sa svega osamnaest sati vožnje na odometru i postavljen je na osamnaestoinčne Braid aluminijumske točkove sa Michelin Total performance Pilot Sport GT gumama.

Eksterijer automobila kompletno je finiširan panelima od mat crnih ugljeničnih vlakana, najverovatnije zbog toga što je Braun originalno specifikovao trkački model kao demonstraciono vozilo i nije želeo da se trka sa njim. Svako ko poželi da krene ovim modelom na trkačku stazu, najverovatnije će morati da postavi zaštitnu foliju za karoseriju, jer pojedini paneli mogu biti ranjivi ili može doći do oštećenja ugljeničnih vlakana.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group