Toyota već testira svoje simulirane manualne menjače na električnim modelima

Nije tajna da kompanija Toyota razvija simulirane manualne transmisije za svoje električne modele...

Međutim japanski proizvođač iznenadio je sve predstavljajući prototip verziju svoje tehnologije u Lexus modelu krajem prošle godine, ovoga meseca zvanično potvrđujući da će ove lažne menjače postaviti u sledeću generaciju svog električnog opsega, koja je zakazana za lansiranje 2026. godine.

Sa druge strane, ova priča postala je još interesantnija krajem prošle nedelje, kada je Akio Toyoda otkrio da trkački ogranak kompanije Gozoo Racing već razvija električne GR modele opremljene sa ovom tehnologijom i da je on lično imao priliku da provoza prototip novog modela.

Iako je Toyota potvrdio da GR tim i dalje radi na razvoju nove tehnologije, on je ipak dodao da automobil deluje kao regularni električni model. Ovo znači da ćemo mi kao kupci ovu manualnu tehnologiju u električnom ekvivalentu imati priliku da vidimo u serijama kao što su GR Corolla, GR tjunirani bZ4x, nova Supra, 86 kupe ili novima MR2 automobilima.

Inžinjeri kompanije Toyota prethodno su naglasili da bi lažne transmisije čak mogle biti mapirane kako bi simulirale zadrške motora sa unutrašnjim sagorevanjem ukoliko se vozač spetlja sa pedalom gasa i kvačila. Dokument koji je popunio ovaj proizvođač ističe njegove planove za upotrebom ove tehnologije u svojim hibridima takođe, baš kao i potpuno električnim automobilima.

Toyota se nalazi na udaru svih sekstaša i lobista koji se zalažu za elektrifikaciju tržišta kao da se struja prikuplja od munja sa neba, a ne kreira izgaranjem fosilnih materija u ogromnoj većini slučajeva, zbog svog kašnjenja na žurku, dok je ono što je ova kompanija do sada predstavila, nalik modelu bZ4X, stiglo na naslovne strane zbog razočaravajućeg prelaznog opsega.  

Ovaj slavni brend nije rad da se upušta u bilo kakvu polemiku, tiho radi na razvoju vrhunskih vodoničnih pogona i smanjenju njihove cene, ali definitivno može doći do toga da njihova sledeća generacija električnih vozila bude pun pogodak.

Simulirani menjači samo naglašavaju simuliranu budućnost koja nas očekuje u svim sferama života, dok se kompanija Toyota ipak trudi da svojim kupcima i entuzijastima pruži nešto što ih može približiti osećaju upravljanja tradicionalnim manualnim menjačem, a ako će iko u tome uspeti, onda je to definitivno ona.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group