Kina je zvanično postala najveći uvoznik nafte iz Rusije

Rusija je zvanično postala najveći sanbdevač kineskog tržišta naftom zahvaljujući sniženju cene sa kojim je ruska nafta trenutno dostupna...

Podaci Generalne carinske administracije u Kini otkrivaju da je oko 15,68 miliona tona ruske nafte stiglo u ovu dalekoistočnu zemlju tokom prva dva meseca ove godine. Ovo je ekvivalnet od 1,94 miliona barela dnevno, odnosno predstavlja povećanje od 23,8% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Ovo povećanje prodaje znači da je Rusija zvanično pretekla Saudijsku Arabiju koja je trenutno drugi najveći snabdevač kineskog tržišta naftom. Tokom januara i februara ove godine, nekih 13,92 miliona tona nafte stiglo je iz ove bliskoistočne zemlje u Kinu, što je 1,72 miliona barela dnevno, odnosno pad sa 1,81 miliona od pre godinu godinu dana.

Rojters je naveo da su brojne nezavisne kineske rafinerije dobile rusku naftu po sjajnim cenama zbog zapadnih sankcija i skoka cene sirove ruske nafte koja je nastala nakon što je ova zemlja započela svoju akciju u Ukrajini. Ruska sirova nafta koja se sada nalazi u Šandong lukama kupljena je u januaru mesecu ove godine po ceni nižoj za osam dolara u poređenju sa međunarodnim merilima.

Rafinerije u državnom vlasništvu, Sinopec i PetroChina, dobile su svoje zalihe nafte sa Urala tokom prošlog meseca, nakon što je nakratko prestalo snabdevanje krajem prošle godine. Kineske rafinerije su u mogućnosti da izbegnu namete Zapada i ne kršeći bilo kakve sankcije kupe rusku naftu upotrebom posredničkih trgovaca za upravljanje, otpremanja i osiguravanje sirove nafte.

Irak je treći bio najveći izvoznik nafte u Kinu tokom prva dva meseca ove godine, sa 9,62 miliona tona, što je pad od 4% u poređenju sa prošlom godinom, ali kada imamo u vidu da je SAD ovu zemlju okupirala i opustošila odavno, onda to više ne možemo ni smatrati iračkom naftom. Uvoz iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Kinu povećan je za 11,5% na 6,58 miliona tona, dok je brazilska nafta zabeležila skok od 46% na 6,27 miliona tona.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group