Prestonica Škotske dobija autonomne autobuske linije

Konstantno slušamo o autonomnim automobilima, međutim, eksperti iz industrije tvrde da vozila za transport na daljinu i sredstva javnog prevoza mogu posedovati velike prednosti od ove tehnologije, daleko veće od privatnih putničkih automobila...

U SAD su već krenuli testovi autonomnih taksija, koji nisu bez svojih mana naravno, dok je sada Škotska potvrdila puštanje u rad prve autonomne linije autobusa na svetu. Program će startovati sledećeg maja i poseduje kapacitet za prevoz 10.000 putnika svake nedelje. Pet jednoplatformnih autobusa kojima će upravljati Stagecoach kompanija, putovaće prethodno određenim rutama dugim 23 kilometra, koje uključuju prelazak poznatog Ford Roud mosta u glavnom gradu Škotske.

Autobusi su u mogućnosti da putuju brzinama do 80 km/h, što može biti pomalo zabrinjavajuće za određene putnike, koji nisu u potpunosti uvereni u bezbednost autonomnih tehnologija. Međutim, oni možda neće ni imati priliku da primete da računar zapravo donosi sve odluke, jer će svaki autobus imati bezbednosnog vozača koji će pratiti sistem i uvek biti spreman da preuzme kontrolu. Drugi zaposleni, poznat kao kapetan autobusa, pomagaće putnicima da se ukrcaju i kupe karte.

Prisustvo čak dva operativno obučena čoveka deluje u suštoj suprotnosti sa predstavljanjem celokupnog koncepta autonomne tehnologije, dok Stagecoach tvrdi da bi ovo moglo dovesti do konačnih redukcija troškova prevoza. Međutim, vremenom će ovi ljudi najverovatnije biti prebačeni na druga radna mesta ili ostati bez svojih poslova ako se autonomni sistemi budu pokazali potpuno pouzdanim i putnici se naviknu na ideju da mašina završava sav posao.

Kompanija takođe tvrdi da prisustvo ljudskog vozača znači da će on uskočiti samo ukoliko bude zaista potrebno, sa autonomnim autobusima koji bi trebalo da postanu bezbedniji zbog svog pregleda situacije od 360˚, bržih reakcija, boljeg vida u lošim vremenskim uslovima i ne mogu se umoriti, izgubiti pažnju ili rizikovati.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group