Porsche nastavlja rad na spašavanju motora sa unutrašnjim sagorevanjem

Porsche nastavlja da pojačava svoje investicije u polju ekoloških goriva, dodajući 75 miliona dolara vodećoj kompaniji zaduženoj za nekoliko ustanova za razvoj...

HIF Global LLC predstavlja holding kompaniju internacionalno aktivnog projekta razvijanja eko goriva i proizvodnih ustanova, koja sada investira u izgradnju Haru Oni eFuel pilot fabrike u Punta Arenasu, u Čileu. Porsche je pokrenuo čitav razvoj eko goriva i njegovu proizvodnju u svojim pogonima prošlog septembra, dok je ova fabrika gotovo bez ikakvog ekološkog otiska zahvaljujući zelenim energijama koje se koriste za njeno funkcionisanje. Siemens Energy i ExxonMobil takođe su se pridružili kao partneri u ovom velikom projektu.

Ostali investitori u HIF Global brendu uključuju čileansku kompaniju Andes Mining & Energy (AME) i američke kompanije EIG, Baker Hughes Company i Gemstone Investments. Dodatne novčane investicije biće korišćene za upumpavanje sredstava u fabrike eko goriva, smeštene u zemljama bogatim obnovljivim energijama, kao što su Čile, Australija i SAD.

Porsche radi na razvijanju goriva iz obnovljivih izvora već neko vreme, sa testovima započetim u laboratoriji i kompletiranim na trkačkoj stazi. Kako bi kreirali eko gorivo, inžinjeri u fabrici odvajaju vodonik i kiseonik iz vode upotrebom elektrolizera napajanih zelenom energijom iz vetrogeneratora. Vodonik se zatim kombinuje sa CO2 filtriranim iz vazduha kako bi nastao sintetički metanol koji može biti pretvoren u eFuel. Ovo gorivo bazirano na električnoj energiji omogućuje gotovo potpuno CO2 neutralno funkcionisanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

eFuel proizvedeno u čileanskoj fabrici biće korišćeno od strane motosport odeljenja kompanije Porsche, pre nego što se prebaci na inicijalno punjenje u njihovoj fabrici i pri Porsche Experience centrima. Porsche očekuje da će ovo eko gorivo stići u proizvodnju sredinom ove godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group