Pogledajte koji su modeli dobili pet Euro NCAP zvezdica po pitanju bezbednosti

Euro NCAP organizacija objavila je rezultate poslednjih testova bezbednosti na kojima su Alfa Romeo Tonale, Kia Sportage, Cupra Born i Mercedes-Benz T-Class/Citan Tourer dobili po pet zvezdica, dok su odmah iza njih došli BMW i4 i Toyota Ayro X modeli sa po četiri...

Italijanski SUV Alfa Tonale, kao prvi novi Alfa Romeo koji smo imali priliku da vidimo nakon dužeg vremena, osvojio je 83% u okviru bezbednosti odraslih puitnika, 85% u okviru testova bezbednosti dece, 67% u testovima sudara i u okviru bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju i 85% za svoje bezbednosne asistencije što je zajedno bilo dovoljno za pet zvezdica.

Još jedan SUV model koji je osvojio pet Euro NCAP zvezdica jeste novi Kia Sportage, koji je svoj rejting po pitanju bezbednosti podelio sa svojim blizancem Hyundai Tucson automobilom. Sportage je izašao sa 87% po pitanju bezbednosti odraslih, 86% za bezbednost dece, 66% u okviru bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju i 72% za svoje bezbednosne asistencije.

Potpuno električni Cupra Born model, koji je identičan VW ID.3 modelu sa druge strane, prošao je sa nešto drugačijim rezultatima, tako da je umesto 87% za bezbednost odraslih dobio 90%, bezbednost drugih učesnika u saobraćaju umesto 71% kod njega iznosi 73% i za bezbednosne karakteristike umesto 88% osvojio je 80% poena, ali to nije uticalo na ukupan rejting od pet zvezdica.

Mercedes-Benz T-Class i gotovo identičan Citan Tourer takođe su dobili po pet zvezdica, pretičući Renault Kangoo čiji je rezultat stao na četiri zvezdice, zahvaljujući boljoj bezbednosnoj opremi i novom centralnom vazdušnom jastuku. Mercedes modeli osvojili su impresivnih 91% u okviru bezbednosti odraslih putnika, izuzetnih 93% po pitanju bezbednosti dece, prosečnih 69% u testovima bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju i dobrih 90% u okviru bezbednosnih karakteristika, dokazujući da modeli iz opsega laganih komercijalnih vozila i dalje nastavljaju da briljiraju po pitanju bezbednosti.

U rangu nešto manje uspešnih tokom poslednjih testova, nalazi se i BMW i4 koji nije uspeo da impresionira sa svojim rejtingom od četiri zvezdice. Potpuno električni model zabeležio je visoke rezultate po pitanju bezbednosti odraslih, dece i ostalih učesnika u saobraćaju sa 87,87 i 71%, ali je zakazao sa rezultatom u okviru bezbednosnih asistencija, gde je uspeo da izvuče svega 64%. Važno je napomenuti da i4 serija deli senzorsku tehnologiju sa pretprošlom BMW 3 serijom, koja je tokom testova 2019. godine osvojila pet zvezdica, ali su se od tada Euro NCAP standardi dosta promenili i ostaje da vidimo da li će novi modeli serije 3 uspeti da osvoje bolji rejting.

Novi Toyota Aygo X model uspeo je da osvoji solidan rejting od četiri zvezdice u segmentu urbanih vozila. Maleni krosover imao je 78% u okviru bezbednosti odraslih i dece, 74% po pitanju bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju i 81% poena zbog svojih sistema bezbednosnih asistencija.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group