Nema subvencija nema ni struje - Nemačka se sve više vraća benzinu i nafti

Prodaje potpuno električnih i hibridnih automobila naglo su počele da opadaju u Nemačkoj nakon promena u okviru subvencionisanja...

Podaci o prodaji objavljeni od strane Nemačke uprave za motorni saobraćaj, otkrivaju da su prodaje potpuno električnih vozila u ovoj zemlji pale za 13,2% prošlog meseca u poređenju sa januarom 2022. godine. Slično ovome, prodaje hibridnih modela pale su za 6,2%, dok su prodaje potpuno novih vozila sa motorima unutrašnjeg sagorevanja porasle za 3,5%.

Ove cifre prodaje samo otkrivaju koliko su bitne subvencije vlada kada se radi o prodajama EV i hibrida. U Nemačkoj, vlada nudi 9.000 evra podeljeno između kupca i proizvođača za sva EV vozila sa cenom nižom od 40.000 evra. Međutim, januara ove godine, ova subvencija je prepolovljena na 4.500 evra, dok su hibridi sa cenom nižom od 40.000 evra ponuđeni sa pomoći od 6.750 evra, koja je u njihovom slučaju u potpunosti ukinuta.

Pored promena kreiranih u lokalnim subvencionim planovima, oštri pad prodaje tokom prošlog meseca može delimično biti pripisan i činjenici da se porast kupovine električnih i hibridnih modela krajem prošle godine uglavnom zasnivao na unovčavanju subvencija od strane korisnika dok su one još bile dostupne.

Udruženje automobilske industrije Nemačke ne smatra da će se prodaje električnih i hibridnih automobila popraviti kako godina bude odmicala. Zapravo, oni očekuju da baterijski električni i hibridni modeli padnu za još 8% u poređenju sa prošlom godinom. Prodaje hibrida su pretrpele posebno težak udarac i prema procenama one će pasti za velikih 20%.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group