Kompanija Porsche otvorila svoju prvu samoodrživu fabriku za proizvodnju eGoriva u Čileu

Kompanija Porsche startovala je sa proizvodnjom sintetičkih goriva zajedno sa svojim internacionalnim partnerima u Punta Arenasu...

Proizvodni pogon u Čileu otvoren je uz prisustvo ministra energetike ove zemlje, Dijega Pardova i čelnika upravnog odbora nemačkog brenda Barbare Frenkel i Mihaela Štajnera, koji su ceremoniju startovali punjenjem Porsche 911 modela prvom turom sintetičkog goriva proizvedenog u fabrici.

Pilot faza u proizvodnji eGoriva biće kompletirana sa približno 130.000 litara proizvedenih svake godine. Ovo gorivo će inicijalno biti korišćeno za projekte kao što je Porsche Mobil 1 Supercup, kao i u Porsche Experience centrima širom sveta. Nakon što se ova pilot faza završi, projekat će se proširiti i prema očekivanjima donositi 55 miliona litara eGoriva godišnje do sredine ove dekade. Fabrika u Čileu na kraju bi trebalo da proizvodi 550 miliona litara ove vrste goriva godišnje.

Jug ove južnoameričke države izabran je zbog toga što u njemu vetrovi duvaju 270 dana godišnje, što omogućuje turbinama da operišu u punom kapacitetu. Pored toga, Punta Arenas se nalazi u blizini Magelanovog moreuza, što znači da eGorivo može biti sa lakoćom transportovano upotrebom postojeće infrastrukture.

Nemački proizvođač automobila želi da postane CO2 neutralan širom svog lanca nabavke do 2030. godine i već je investirao preko 100 miliona u razvoj i proizvodnju svog inovativnog goriva, istovremeno planirajući izgradnju brojnih drugih fabrika u Americi i Australiji.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group