Italijanski Ferrari odbija da plati hakerima za ukradene privatne informacije kupaca

Italijanski gigant Ferrari, postao je žrtva sajber napada nakon kog su hakeri dobili pristup svim podacima njegovih klijenata...

Sajber kriminalci sada od slavne kompanije zahtevaju novčani otkup za njihove informacije, ali suma koja je potrebna kako bi se one vratile jednostavno nije nešto na šta je Ferrari spreman da pristane i plati.

Velikan je definitivno od početka ove godine u velikim problemima, ne računajući njegove loše rezultate u prve dve trke ovogodišnjeg Formula 1 šampionata. Italijanski brend je početkom pretprošle nedelje izašao sa izjavom da je postao žrtva napada zlonamernih hakera, koji su ovim putem izvukli vitalne podatke njegovih klijenata.

Naravno, ovaj rensomver napad ne bi bio takav da kriminalci odmah potom nisu postavili svoje zahteve za otkup ovih bitnih informacija, koji uključuje sumu koju slavna kompanija jednostavno ne želi da plati.

Ferrari odbija da sarađuje i oglušava se o pretnje napadača, ali je dvadesetog marta obavestio sve svoje kupce o nemilom incidentu. Italijanska kompanija je navela da su kriminalci dobili pristup imenima klijenta, njihovim poštanskim adresama, mejlovima i brojevima telefona. Pored toga, proizvođač superautomobila je naveo da informacije o plaćanju i detaljima skupocenih sportskih korisničkih automobila nisu otkriveni.

Ferrari je naglasio da trenutno sarađuje sa vlastima na ovom slučaju, koji se zasniva na kršenju bezbednosti kompanije. Kompanija je izdala zvanično saopštenje kupcima, koju je na svom sajtu zaključila obećanjem da neće ispuniti zahteve hakera.

„Ferrari nije iznuđen otkupninom, jer isplata takvih zahteva finansira kriminalne aktivnosti i omogućuje iznuđivačima da nastave sa svojim napadima“, stoji u zvaničnom saopštenju. „Umesto toga, verujemo da je najbolji način delovanja bio da obavestimo naše klijente o potencijalnoj izloženosti njihovih podataka i prirodi incidenta.“

Međutim, ovo nije prvo probijanje bezbednosnih mera na mreži koje je Ferrari pretrpeo poslednjih meseci. Prošlog oktobra, brend je objavio da je 7 gigabajta internih dokumenata procurelo na internet, a istovremeno, proizvođač automobila izjavio je da nema razloga da veruje kako je bio žrtva sajber napada, uprkos svim indikacijama da su stvari u potpunosti drugačije.

Pozivajući se na istragu koje su u toku, Ferrari je do sada odbio da komentariše za medije vezano za to da li su ova dva incidenta povezana ili ne.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group