Hakeri tvrde da svi Honda modeli od 2012. godine mogu biti otvoreni i startovani

Hakeri tvrde kako su pronašli ranjivost na automobilima kompanije Honda, koja im omogućuje da startuju i otključaju ove modele...

Lista vozila koja podležu ovom problemu uključuju modele od 2012. do 2022. godine i deluje kao da je novi hakerski potez u mogućnosti da zaobiđe i prethodna bezbednosna ažuriranje takođe.

Ukoliko ste čuli za tehnologiju koja omogućuje osobi da snimi signal ključa i zatim ga replikuje, ovo je potpuno drugačiji sistem od tog. Zapravo, ova ranjivost je dovela do stvaranja novog FOB koda koji uvek generiše novi. U teoriji, ovo bi trebalo da spreči nekoga da snimi kod i ponovo ga replicira, tako da uvek kada se koristi novi kod zamenjuje stari.

Nedavno je grupa hakera koji rade za Star-V Lab kompaniju pronašla rešenje i zaobilazni put oko ovog sistema. Kako oni tvrde, modeli japanskog proizvođača od 2012. godine podložni su hakovanju zbog toga što se mogu vratiti nazad na neki od prethodno korišćenih kodova i pristupiti im se na isti način. Oni se čak mogu startovati i odvesti bez ikakvih problema, takođe.

Nakon što je video istraživanje objavljeno od strane jednog od hakera koji se na Twitter platformi predstavlja kao Kevin2600, drugi korisnik pod imenom RobDrivesCars, otkrio je da on može samostalno ponovo da kreira ranjivosti zbog načina na koji ona funkcioniše, sa njenim pronalazačima koji je nazivaju ’Rolling PWN’.

U opsežnom izveštaju objavljenom na Github platformi, Kevin2600 objasnio je na koji se način ovaj poslednji proces hakovanja razlikuje od hakovanja sa fiksnim kodom i naglasio je da se isti princip kopiranja ključa može iskoristiti i na modelima drugih brendova. On predlaže da proizvođači automobila ažuriraju kodove kako bi se zatvorile rupe međutim, zvaničnici kompanije Honda veruju da nema nikakvih razloga za zabrinutost.

U odgovoru korisnicima, portparol japanskog proizvođača je napisao: „Proučavali smo prethodne slične optužbe i otkrili da im nedostaje suština. Iako još uvek nemamo dovoljno informacija da utvrdimo da li je ovaj izveštaj verodostojan, privesci za ključeve u navedenim vozilima opremljeni su tehnologijom pomeranja koda koja ne bi dozvolila ranjivost kao što je predstavljeno u izveštaju. Pored toga, video snimci koji se nude kao dokaz odsustva tekućeg koda ne sadrže dovoljno dokaza da potkrepe te tvrdnje“.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group