Ford se oprašta od svoje slavne linije koja je trajala više od 40 godina

Više slika

Više slika

Kompanija Ford zvanično je predstvila snimak u kome se oprašta od svoje najpopularnije linije modela Fiesta...

Potvrđujući ranije izveštaje, američki proizvođač zvanično je stigao do kraja puta sa svojim supermini modelom, čija se proizvodnja prekida juna meseca sledeće godine, šest godina nakon debija trenutne generacije i manje od dve godine od njenog poslednjeg osvežavanja. Ovaj model će indirektno biti zamenjen potpuno električnom linijom imena Puma SUV.

Fiesta predstavlja ponudu kompanije Ford još od 1976. godine i druga je najdugovečnija linija odmah iza modela Transit. Do današnjeg dana imali smo priliku da vidimo sedam ili osam generacija Fiesta modela, u zavisnosti od toga kako računate brojna osveženja u četrdeset i sedam godina dugačkoj karijeri ove linije. Supermini je prodat u više od osamnaest miliona primeraka širom sveta i ostaje najbolje prodavani model u Velikoj Britaniji sa gotovo pet miliona.

Poslednja Ford Fiesta jedinica sići će sa proizvodne trake fabrike u Kelnu krajem juna sledeće godine. Knjige porudžbina ostaće otvorene sve dok kompanija ne rasproda svoju proizvodnu zalihu. Ford je već izbacio hečbek varijantu sa troje vrata, tako da će kupcima još neko vreme u ponudi ostati samo modeli sa petoro. Na svu sreću, Ford Fiesta ST verzije ostaće sa nama još nekoliko godina kao predstavnici performansi čitavog opsega. Za petama prekidanja proizvodnje Fiesta modela, glavna fabrika u Nemačkoj će se transformisati u Ford Keln elektrifikacioni centar koji će elektrifikovati čitavu proizvodnju.

Pozdravni video završava se pozitivnom notom za ovaj brend, predstavljajući električni Puma model priključen na punjač iza garažnih vrata. Ford Puma EV je već testiran, potvrđen i naći će se u proizvodnji u fabrici u Rumuniji od 2024. godine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group