Bahrein preuzima puno vlasništvo nad McLaren grupom

McLaren Group će uskoro biti u punom vlasništvu Državnog investicionog fonda Bahreina...

Državni fond Bahreina, Mumtalkalat, trenutno je sa oko 60% udela najveći akcionar britanskog proizvođača automobila i trkačke opreme. Izvori navode da ovaj fond sada nastoji da postigne dogovor sa ostalim manjinskim akcionarima McLaren brenda i on će uključivati pretvaranje njegovog kapitala u instrumente koji će Bahreinu obezbediti potpuno vlasništvo nad britanskim proizvođačem.

Sky News prenosi da ovi ugovori ponuđeni manjinskim deoničarima neće biti klasifikovani kao akcije, ali će oni zadržati pravo na korist od važnih događaja likvidnosti, kao što je potencijalna inicijalna ponuda McLaren brenda na primer, dok bi sporazum između strana mogao biti objavljen do kraja ove nedelje.

Sasvim je jasno da je složena struktura kapitala britanske kompanije do sada odvratila brojne velike proizvođače od pokušaja uspostavljanja saradnje, dok Sky News sugeriše da bi pojednostavljena vlasnička struktura u narednim godinama mogla utrti put tehnološkom partnerstvu sa originalnim proizvođačima opreme.

Mumtalakat je podigao svoj udeo u McLaren brendu tokom ove godine, kupujući deonice koje su prethodno držali Državni investicioni fond Saudijske Arabije i američki finansijski investitor, kompanija Ares Menagment.

Poslednje tri godine bile su prilično turbulentan finansijski period za slavnog proizvođača, ne samo zbog kovid pandemije, koja je dovela do redukcije broja radnih mesta, već i zbog toga što je bila primorana da proda većinski deo svoje McLaren Racing divizije, u potpunosti gaseći McLaren Applied Technologies odeljenje. Britanski proizvođač takođe je prodao i svoje slavno sedište na ostrvu za 237 miliona dolara i sada ga iznajmljuje u okviru dela dvadaesetogodišnjeg ugovora.

Početkom ove nedelje, kompanija McLaren osvežila je svoju GT seriju izbacivanjem novih GTS modela, koji su nešto snažniji, teže manje i poseduju još napredniji sistem vešanja u poređenju sa svojim prethodnicima.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group