Virtech i Pininfarina predstavljaju hiperautomobil sa 1.073 ks

Kompanija Virtech, bazirana u Velikoj Britaniji, specijalizovana je za stvaranje vodoničnih pogonskih sklopova i nedavno je predstavila svoju finalnu, proizvodnu verziju Appricale hiperautomobila, koji dolazi sa 1.073 ks, kilažom ispod jedne tone i karoserijom za koju je zadužen brend Pininfarina...

Appricale mašina debitovala je na Goodwood Festival of Speed događaju, pred svoj tržišni debi početkom 2024. godine. Zahvaljujući Graph-Pro tehnologiji kompanije Virtech, koja koristi ultra-lagane komponente bazirane na grafinu, hidrogenskim rezervoarima koji predstavljaju strukturne komponente monoblok šasije od ugljeničnih vlakana, inžinjeri su uspeli težinu automobila da spuste na apsolutni funkcionalni minimum. Gorivne ćelije od više stotina kilovata i malene 6 kWh snažne Ultra High Power litijum-jonske baterijske ćelije, zadužene su za omogućavanje energije duploj motornoj postavci.

Ciljani prelazni opseg između dva ciklusa punjenja izosi 560 kilometara, dok Mat Foks, bivši inžinjer u Formula 1 šampionatu i suosnivač kompanije Virtech, tvrdi kako je glavni cilj ovog projekta da se kilaža automobila održava niskom i da se on učini zabavnim za vožnju. U ovom kontekstu, hiperautomobil poseduje duple viljiške vešanja napred i pozadi, sa torzionim šipkama koje se aktiviraju na vuču. Kočioni sistem sastavljen je od 390 mm velikih diskova od karbonskog kompozita, sa AP Racing kočionim kleštima.

Sistem dva električna motora na obe osovine dovoljan je za isporuku masivnih 1.073 ks i 1.000 Nm obrtnog momenta. Sudeći prema Virtech kompaniji, njen novi model ubrzavaće do stotke iz mesta za manje od dve ipo sekunde i biće u mogućnosti da razvije veću maksimalnu brzinu od 322 km/h.

Vodonični hiperautomobil potpuno je redizajniran u poređenju sa prethodnom verzijom iz prošle godine, ali je zadržao panoramsku šoferšajbnu u stilu Koenigsegg modela, sa potpuno novim prednjim delom ispred nje, parom agresivnih LED farova, većim usisnicima vazduha na braniku i krilom u F1 stilu. Na zadnjoj strani moguće je videti tanka LED štop svetla, integrisani spojler, dupla peraja na krovu i obrazac u obliku pčelinjeg saća na zadnjem braniku ofarbanom u plavo, koji izgleda kao masivni difuzor. Ovaj predivni hiperautomobil meri 4.550 mm dužine, 1.900 mm širine i 1.150 mm visine.

Virtech Apricale modeli biće kreirani u ograničenoj seriji od 25 jedinica uz pomoć kompanije Pininfarina. Autocar izveštava da će ovaj automobil stići sa cenom nešto većom od 1,75 miliona evra. Isporuke novog hiperautomobila startovaće od 2024. godine, nakon obimnih testova i startovanja proizvodnje godinu dana ranije.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group