Veličanstveni kraj transformativne ere - Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow

„Wraith je jedan od najznačajnijih i najuticajnijih automobila koje smo ikada napravili u Gudvudu. Njegova izvanredna snaga, performanse i prisustvo otvorili su Rolls-Royce brend potpuno novoj grupi klijenata. Stvorio je svoje sledbenike u okviru savremene kulture, a zatim je to dalje proširio u svom alternativnom obliku Black Badge. Pošto se poslednji primerci ovog značajnog automobila spremaju da napuste Gudvud, obeležavamo status Wraith modela kao poslednje serije V12 kupea koji ćemo ikada napraviti. I Black Badge Wraith Black Arrow i njegova inspiracija, Thunderbolt sa V12 pogonom koji drži rekord u kopnenoj brzini iz tridesetih godina, predstavljaju kulminaciju mnogih dugih godina dostignuća i kraj svojih era. Ova veličanstvena konačna V12 kupe kolekcija odražava i značaj i duh Wraith automobila kroz zaštitni znak marke i Bespoke mogućnosti. Prikladno finale za ovaj transformativni motorni automobil.”

Torsten Muller-Otvos, glavni izvršni direktor, Rolls-Royce Motor Cars

Rolls-Royce Motor Cars danas predstavlja Black Badge Wraith Black Arrow kako bi označio kraj proizvodnje jednog od najtransformativnijih motornih automobila u istoriji ove marke. Ovo remek-delo po meri, ograničeno na samo 12 primeraka širom sveta, ujedno je i poslednji V12 kupe koji će Rolls-Royce ikada napraviti, dok kreće u svoju smelu novu električnu eru.

WRAITH: Ikona kulture

Lansiran 2013. godine, Wraith je jedan od najvažnijih i najuticajnijih modela ikada dizajniranih i napravljenih u Gudvudu. Više fokusiran na performanse od svojih prethodnika Phantom i Ghost, Wraith je fundamentalno promenio percepciju Rolls-Royce brenda i doveo nove, mlađe grupe kupaca u brend po prvi put. Njegov širi kulturni značaj je podvučen bezbrojnim referencama na Wraith u muzici, bioskopu, umetnosti i modi.

V12 VEZA

Dramatična silueta „fastback” Wraith modela signalizirala je dinamičnu nameru automobila, koja je dodatno pojačana 2016. godine, uvođenjem Black Badge Wraith izdanja: moćnog, subverzivnog i još moćnijeg izraza ovog transformativnog automobila, koji nudi neke od najviših nivoa performansi koje je Rolls-Royce ikada postigao sa V12 pogonom.

Ipak, kada su razmišljali o tome kako najbolje obeležiti kraj Wraith ere, dizajneri i inženjeri su inspiraciju za Black Badge Wraith Black Arrow kolekciju uzimali iz V12 motora, podjednako značajnog u dugom i legendarnom nasleđu Rolls-Royce brenda. Godine 1938, kapetan Džordž Ejston – čiji hrabri, odvažni poduhvati obuhvataju duh Black Badge – postavio je svetski kopneni rekord u brzini od 357,497 mph (575,335 km/h) sa Thunderboltom, čudovištem od sedam tona, osam točkova opremljenim sa dva Rolls Royce V12 'R' avio motora. Izbijanje Drugog svetskog rata sledeće godine okončalo je Ejstonove poduhvate; svi naredni rekordi su postavljeni sa različitim tipovima motora i konfiguracijama, čime je Thunderbolt zauvek upamćen kao najbrži motorni automobil sa V12 motorom ikada napravljen.

Pokušaji rekorda dogodili su se na legendarnim Bonneville slanim poljima u Juti. Nasuprot odsjaju blistave bele površine i pod žarkim pustinjskim suncem, odsjaji sa polirane aluminijumske karoserije automobila učinili su da je gotovo nemoguće precizno odrediti kada je prošao pored opreme za merenje vremena. Ejstonovo jednostavno, ali genijalno rešenje bilo je da naslika veliku crnu strelicu na bokovima automobila, uključujući žuti centralni motiv kruga koji se mogao jasno videti čak i pri velikoj brzini. To je ono što današnjoj Black Badge Wraith Black Arrow kolekciji daje ime i jedinstven istorijski kontekst.

Gradijentna boja

Black Badge Wraith Black Arrow ekskluzivna završna obrada po meri ima punu gradaciju boja između dva tona - Celebration Silver i Black Diamond. Sloj „Cristal“je nanet na boju Black Diamond kako bi se poboljšao prelaz između dva tona, postižući upečatljiv efekat zamućenja pokreta od prednjeg ka zadnjem delu. Ova ekskluzivna Bespoke tehnika takođe daje karoseriji suptilnu teksturu inspirisanu skorenom površinom Bonneville slanih polja, postavljenom ispod laka visokog sjaja, koji se polira više od 12 sati da bi se dobio finiš nalik staklu.

Realizacija ove izvanredne završne obrade zahtevala je od brenda da preduzme 18 meseci površinskog testiranja i razvoja pre nego što je Bespoke kolektiv inženjera, zanatlija i dizajnera postigao rezultat koji odgovara Rolls-Royce standardima. Ukupna investicija u vreme razvoja hemije materijala, tehnike nanošenja i završne obrade čini Gradient Paint jednom od tehnički najsloženijih boja koje je Rolls-Royce ikada napravio.

Kontrastna paleta

Kontrast gradijentnoj boji daju svetlo žuti umeci branika i trake na točkovima po meri, suptilno podsećajući na žuti krug unutar Thunderbolt crne strelice. Drugi pionirski poduhvat Rolls-Royce brenda, podupirači Black Arrow V oblika, koji se nalaze iza rešetke hladnjaka i ispred motora, takođe su završeni u svetlo žutoj boji, suptilno privlačeći pogled na V12 motor iza tamno hromirane rešetke Black Badge. Ova upotreba Bright Yellow proteže se do osnove karbonskog Spirit of Ecstasy simbola, koji uključuje detalj svetlo žutog prstena i gravuru naziva kolekcije.

V12 maska

U znak sećanja na Rolls-Royce poslednji V12 kupe, brendov Bespoke kolektiv dizajnera, zanatlija i inženjera sarađivao je na kreiranju jedinstvenog umetničkog dela za masku Black Badge Wraith Black Arrow. Intrigantan, taktilni dizajn vešto oslikava savremeni V12 motor u Wraith modelu. U skladu sa noir ambijentom porodice Black Badge, veoma složen dizajn - sam proizvod dvomesečnog razvoja - ugraviran je u jedan list crno obloženog aluminijuma kako bi otkrio blistavi metal ispod, pružajući smelu vizuelnu vezu sa uglancanim Thunderbolt aluminijumskim telom.

Bespoke furnir

Vrata Black Arrow su obložena crnim drvetom otvorenih pora, u složenom dizajnu koji se sastoji od preko 320 višesmernih i laserski obrađenih intarzija koje oponašaju napuknutu, nepravilnu površinu Bonneville slanih polja. Ova izvanredna karakteristika se takođe proteže na zadnju 'Waterfall' ploču, koja razdvaja dva zadnja sedišta.

Konzola

Thunderbolt je prošao kroz niz iteracija dizajna tokom svog životnog veka. Njegov konačan oblik, u kome je uhvatio zapise obeležene u Black Badge Wraith Black Arrow, zauvek je sačuvan u osvetljenom, poliranom aluminijumskom Speedformu zatvorenom iza stakla na prednjoj konzoli.

Nova klub koža

Unutrašnjost Black Arrow je opremljena novim tipom materijala razvijenim posebno za ovu kolekciju. Nasloni za ruke, ulošci sedišta, tunel menjača, detalji na vratima, poklopci vrata i donja kontrolna tabla su završeni u 'Club Leather' – njen namerni veći sjaj i još dublja crna boja daju suptilan kontrast sa mat crnom Rolls-Royce prirodnom kožom. Prirodne oznake kože namerno su naglašene kako bi se enterijeru dale vidljivije 'linije života' i bliža sličnost sa onim što je u to vreme opisano kao "tip vozačke fotelje koju Džordž [Ejston] preferira iznad svih ostalih". U skladu sa upotrebom smelih impulsa boja u seriji Black Badge, svetlo žuta je korišćena za kožu prednjih sedišta. Na vrhu sedišta, spoljni naslon za glavu ima motiv sa vezom strelice, pružajući bogate, taktilne detalje i referencu na simbol strelice naslikan na aluminijumskom telu Thunderbolt modela kako bi omogućio električnoj opremi za merenje vremena da „vidi“ i uhvati automobil pri punoj brzini.

Trake vodilje

Kada je volan postavljen u položaj pravo napred, tamna oznaka na položaju dvanaest sati poravnava se sa sličnim uzorkom na sedištima. Ovo se odnosi na crne linije koje je Ejstonov tim naslikao na belim solanama kako bi mu pomogli da održi pravac - njegovu jedinu referentnu tačku pri brzinama od preko 350 mph. U znak priznanja značaja ove oznake, ova vodilja teče u namerno asimetričnoj liniji od volana do sedišta vozača i putnika pozadi.

Rekordi

S obzirom na rekordni status Thunderbolt, sasvim je prikladno da Black Arrow inkorporira sopstveni rekord. Predstavljajući dramatičan ambijent noćnog neba preko enterijera, Black Badge Wraith Black Arrow Bespoke Starlight Headliner sadrži 2.117 optičkih „zvezda“ – najveći broj ikada viđen u Rolls-Royce automobilu. Sve pojedinačno raspoređene rukom, „zvezde“ prikazuju Mlečni put kako se vidi sa ogromnih otvorenih prostora, i sazvežđa upravo onakva kakva bi se pojavila iznad slanih polja u Juti 16. septembra 1938, na datum Ejstonovog poslednjeg, nepromenljivog zapisa.

Sat sa crnom strelom

Inspirisan analognim instrumentima iz 1930-ih, okvir sata na maski upućuje na sirovu, tehničku estetiku unutrašnjosti Thunderbolt modela, poboljšanu crnim vrhovima kazaljki koji oponašaju bočne strelice originalnog automobila; okruženje je ispisano legendom „Bonneville“ i Thunderbolt večnom rekordnom brzinom za automobil sa V12 motorom od 357,497 mph. Još jedan detalj „strelice“ pojavljuje se na Bespoke gaznim pločama automobila.

Oznaka motora

Ekskluzivna Bespoke pločica postavljena je na poklopac motora kako bi ovo označila kao poslednji V12 koji je ikada bio postavljen na Rolls-Royce kupe. Izrađena od jednog komada poliranog metala, ploča je ispisana monogramom V12 u svetlo žutoj boji i legendom „Final Coupe Collection” u crnoj boji.

Svih 12 motornih automobila iz kolekcije Black Badge Wraith Black Arrow dodeljeno je klijentima širom sveta.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group