Novi Mercedes-Benz GLC Coupé

Više slika

Više slika

Nova verzija izuzetnosti...

Sigurno privlači pažnju: svega par nedelja nakon otkrivanja modela GLC SUV, Mercedes-Benzpredstavlja model GLC Coupé - sledeću generaciju uspešnog modela koja umešno i detaljno kombinuje sportski duh kupea sa funkcionalnošću SUV vozila. Rezultat je vozilo za individualiste koji najveći značaj daju izuzetnom izgledu, najvećoj mogućoj slobodi i pionirskoj tehnologiji. Inovativne tehnologije, inteligentni sistemi pomoći tokom vožnje i nova gama motora čine ovaj kupe reperom po pitanju sportskog duha, bezbednosti i efikasnosti.

GLC Coupé impresionira posmatrača svojim jedinstvenim izgledom, inovativnim pomoćnim sistemima za vožnju, novom paletom motora i najnovijom generacijom multimedijalnog MBUX Mercedes-BenzUserExperience sistema koji nudi širok obim kontrolnih opcija. Unapređeni pomoćni sistemi su prošireni dodatkom funkcije nadgledanja tokom izlaska iz vozila, funkcije pravljenja koridora za hitne službe i funkcije za prepoznavanje zagušenja u saobraćaju pored ostalih. Takođe, novost je i tzv. „TrailerManoeuvringAssist“ sistem za pomoć prilikom manevrisanja prikolicom tokom vožnje unazad.

Opčinjavajući zadnji deo kupea: elegantan spoljašnji dizajn

GLC Coupékarakterišu dinamički izgled i elegantne linije. Izvanredne off-road  karakteristike uključuju dominantan prednji deo vozila, snažne forme vozila i hromirani detalji koji su deo standardne opreme, kao što su na primerprednji i zadnji štitnici podvozja.Karakter kupea je uočljiv u spuštenoj silueti vozila sa padajućom linijom krova i zaobljenom zadnjem prozoru.Izuzetni detalji prednjeg dela uključuju i dijamantsku masku hladnjaka sa snažnim konturama sa integrisanom zvezdom i jednom lamelom tipičnom za kupe vozila. Izgled maske hladnjaka dopunjuju prepoznatljivi otvori za usis vazduha kao i glavna svetla u LED HighPerformance verziji (standardna oprema) sa novom konturom.

GLC Coupépokazuje način na koji se karakteristike dizajna kupea mogu uskladiti sa karakteristikama SUV-a, preko padajuće linije krova, kabine koja se savršeno uklapa u siluetu i karakterističnih linija u kombinaciji sa upadljivom hromiranom lajsnom u pojasnom delu, snažnim bokovima i zadnjim delom koji se uzdiže. Na sve ovo, dinamičke proporcije i velika vrednost klirensa vozila naglašavaju da GLC Coupé poseduje velik obim mogućnosti upotrebe – na domaćem terenu, kako na glatkom asfaltu tako i na zemljanom putu.

Inteligencija i komfor:unutrašnjost

Luksuz bez mane i kontrole koje su usklađene sa potrebama putnika karakterišu unutrašnjost GLCCoupé-a. Posebna pažnja je posvećena unutrašnjosti vozila kao što je i uobičajeno kod Mercedes-Benz vozila.Fokus je prvenstveno stavljen na komandnu tablu i fluidne linije centralne konzole. Veliki jednodelni panel se elegantno prostire od centralnih otvora za ventilaciju do naslona za ruke. Ovaj panel odaje osećaj premijum klase i osećaj izrazito visokog nivoa kvaliteta izrade. „Magma siva“ boja unutrašnjosti je potpuno nova. Potpuno redizajnirani upravljač je dostupan u dve verzije. Način komandovanja Active Distance AssistDISTRONIC sistemom kao i TouchControltasteri za upravljanje KOMBI instrumentom i infotainment sistemom kao i akustički feedbackpostavljaju nove standarde.

Multifunkcionalnitouchpadna centralnoj konzoli još više unapređuje komfor i zamenjuje rotacioni taster, dok je multimedijalni sistem sada opremljen većim ekranima i to ekranom dijagonale od 12.3 inča za KOMBI instrument ( kojim se upravlja touch tasterom na levoj strani upravljača) i sa dve verzije ekrana osetljivih na dodir, manja verzija poseduje dijagonalu od 7 inča sa 960 x 540 piksela i veća verzija dijagonale 10.25 inča rezolucije 1920 x 720 piksela kao centralni ekran. Uz navedeno, vozilo je opremljeno i najnovijom generacijom MBUX Mercedes-BenzUserExperiencemultimedijalnog sistema koji se odlikuje intuitivnom logikom i velikim obimom načina komandovanja.

Postoji pet različitih načina interakcije sa multimedijalnim sistemom GLC-a:

  • Preko komandovanja dodirom na multimedijalnom ekranu u centralnom delu,
  • Korišćenjem TouchControl tastera na multifunkcionalnom upravljaču,
  • Preko multifunkcionalnog touchpad-a  na centralnoj konzoli,
  • Korišćenjem gestovnog komandovanja pomoću funkcije interiorassistant,
  • Pomoću glasovne komande, bilo preko aktivacije tasterom ili ključnom rečju "Hey Mercedes“.

 

Opciono dostupna funkcija ENERGIZING comfortcontrolkombinuje različite sisteme vozila kako bi ostvarila optimalnu okolinu za vožnju. Ova optimalna podešavanja podrazumevaju osvetljenje i muziku za određena raspoloženja, kontrolu klimatizacije, odgovarajuću muziku i odabir videa u skladu sa odabranim raspoloženjem. Takođe, masažna funkcija, grejanje i ventilacija su dostupni za sedišta. ENERGIZING COACH sa druge strane koristi podatke vozila i okoline kako bi preporučio jedan od programa koji odgovara trenutnoj situaciji i individui koja upravlja vozilom.

Vrhunski pomoćni sistemi za vožnju su prošireni pomoću upozorenja prilikom izlaska iz vozila, funkcijom formiranja koridora za hitne službe, i funkcijom prepoznavanja zagušenja u saobraćaju, pored ostalih. Nova funkcija uključuje tzv. “TrailerManoeuvringAssist“ sistem, koji pruža podršku vozaču za manevrisanja prikolicom tokom vožnje unazad. Ovaj sistem koristi senzore koji se nalaze u glavi kuke za vuču i magnetni prsten kako bi izmerili ugao između vučnog vozila i prikolice. Kamera 360° nudi izuzetan nivo vidljivosti oko vozila kao i značajno poboljšanu sliku na multimedijalnom ekranu.

Povećana efikasnost u radu:novi motori

Prilikom uvođenja na tržište GLC Coupé će biti opremljen novim motorima, uz uvođenje novih motora koji će biti dodati tokom godine. Svi dizel motori već sada ispunjavaju zahteve koje postavlja Euro 6d standard (RDE – Real DrivingEmissionsStage 2), koji stupa na snagu 2020. godine.Ovo je ostvareno zahvaljujući primeni izolovane konfiguracije sistema za naknadnu obradu izduvnih gasova koji je ugrađen direktno na motor. Ovaj sistem se sastoji od dizel oksidacionog katalitičkog konvertera (DOC), filtera čestica čađi sa funkcijom SCR katalitičkog konvertera (sDPF) i SCR katalitičkog konvertera sa ubrizgavanje AdBlueagensa. Sistem je proširen dodatnim SCRkonverterom za selektivnu katalitičku redukciju opremljenim sa tzv. „ammoniaslipcatalyst“ (katalizatorom zaostalog amonijaka) (ASC) koji se nalazi u izduvnom sistemu GLC-a.
Benzinski motori su elektrifikovani primenom 48-voltne mreže za motor unutar motornog prostora (EQ Boost). Starter-generator pokretan kaišem je odgovoran za hibridne funkcije kao što su „boost“ odnosno rekuperacija energije, dok se u isto vreme ostvaruju uštede u potrošnji goriva koje su ranije bile ostvarive samo za vozila sa tehnologijom visoko-voltnih hibridnih vozila. Pored toga što smanjuje emisiju CO2, tehnologija poboljšava komfor i performanse vozila.

Pregled motora prilikom uvođenja na tržište :

 

GLC 200

4MATIC

GLC 300

4MATIC

GLC 200d

4MATIC

GLC 220d

4MATIC

GLC 300d

4MATIC

Cilindara / konstrukcija

4/ linijski

4/ linijski

4/ linijski

4/ linijski

4/ linijski

Snaga (kW/kS)
Motor sa unutrašnjim sagorevanjem

145/197

 

190/258

120/163

143/194

180/245

Snaga električnog motora (kW)
Snaga ostvariva rekuperacijom kinetičke energije (EnergyRecovery
Boost)


10


10

-

-

-

Obrtni moment maks
Motor SUS (Nm)

320

370

360

400

500

Obrtni moment maks
Elektromotor (Nm)

150

150

-

-

-

Kombinovana potrošnja  (l/100 km)[1]

7.4-7.1

7.4-7.1

5.5-5.2

5.5-5.2

5.8

Kombinovana emisija CO2 (g/km)[1]

169-161

169-161

145-137

145-137

153-151

 

GLC Coupéukratko:

  • Izražajan dizajn: Stilski elegantan izgled nove generacijekupea uokviruje filozofiju dizajna senzualne čistote(SensualPurity)i kombinuje fleksibilnost SUV vozila sa osećajem sportskog duha kupea. A-stub vozila poseduje naglašeniji nagib, sa nižom siluetom krova. Model mnogo toga duguje izuzetnom karakteru dijamantske maske hladnjaka, koja je dostupna u srebrnoj boji u standardnoj opremi ili u crnoj boji u kombinaciji sa Night paketom opreme, karakteristični hrom ukrasni detalji su integrisani u uobičajene elemente zaštite podvozja. Ostale upečatljive karakteristike uključuju LED HighPerformanceglavna svetlau okviru standardne opreme sa dizajnom baklje i prepoznatljivim svetlosnim dizajnom. Elegantne linije završavaju svoju putanju na zadnjem delu vozila kojeg karakteriše kompaktan zadnji kraj sa difuzorom novog izgleda sa zaštitom podvozja i ukrasnim detaljima izduva kao i zadnjom svetlosnom grupom izvedenom potpuno u LED tehnologiji.
  • MBUX –Inovativnatelematika: Kombinacija ekrana osetljivog na dodir, navigacije sa proširenom realnošću, inteligentnog glasovnog komandovanja sa aktivacijom tasterom ili preko ključne fraze „Hey Mercedes!“ umreženo vozila i korisnički interfejs čine GLC Coupévrhunskim vozilom u segmentu.
  • Sistem oslanjanja i amortizacije: Kao alternativa standardnom sportskom sistemu oslanjanja sa adaptivnim prigušenjem oscilacija, dostupan je DYNAMIC BODY CONTROL sistem sa mogućnošću neograničenog podešavanja amortizera za čelične spiralne opruge napred i nazad. U zavisnosti od situacije u vožnji, brzine kretanja i stanja puta, prigušenje amortizera se kontroliše individualno za svaki točak u sadejstvu sa odabranim karakteristikama motora, menjačkog prenosnika i upravljača. Kao opcija takođe je dostupan i AIR BODY CONTROL sistem vazdušnog oslanjanja – za još veći nivo komfora i sportskog duha.
    • Napredni pomoćni sistemi za vožnju:Active Distance Assist DISTRONIC i ActiveSteerAssist pružaju još komforniju podršku vozaču u održavanju bezbedne razdaljine i lakšem upravljanju vozilom. Brzina kretanja vozila se prilagođava ispred krivina ili raskrsnica. ActiveSteerAssist pruža podršku takođe i kroz aktivno formiranje/oslobađanje prolaza za hitne službe kao i funkcijom aktivne promene kolovozne trake.
      Rizik od potencijalnih sudara može biti smanjen zahvaljujući funkciji Active Brake Assist sistema koji aktivira autonomno kočenje u situaciji kada vozač ne obraća pažnju na dolazeći saobraćaj.
    • Pogonski sistem : GLC Coupémože biti opremljen efikasnim četvorocilindričnim benzinskim i dizel motorima najnovije generacije. Dizel motori već sada ispunjavaju sve zahteve dolazećegEuro 6d standarda. U isto vreme benzinski motori su elektrifikovani putem primene 48-voltne mreže u motornom prostoru (EQ Boost).

Nova generacija GLC Coupé-a predstavlja uravnoteženu mešavinu izuzetno sofisticiranih karakteristika, koje dodatno potvrđuju njegovu vodeću poziciju kombinacijom stila i sposobnosti. Trenutno Mercedes-Benzje veoma uspešno prisutan u SUV segmentu sa svojih sedam modela (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa). 

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group