Mercedes predstavlja svoju novu električnu EQE liniju

Mercedes-EQ dvizija zvanično je predstavila nove fotografije EQE modela, poslednjeg potpuno električnog sedana nemačke trokrake zvezde, koji je za trideset hiljada jeftiniji od svog starijeg i većeg brata, modela EQS...

Nema previše toga novog po pitanju stilskih karakteristika na modelu EQE, jer je on gotovo identična kopija svog većeg prethodnika, koji je debitovao prošle godine. Najprimetnija promena jeste uklanjanje vertikalnih hromiranih linija sa prednje maske, zajedno sa nešto kraćom bazom točkova. Međutim, samo zato što nije doneo ništa preterano novo, ne znači da ovaj model ne poseduje izvanredan dizajn, dok pojedini stručnjaci smatraju da je njegova cena prava sitinica u poređenju sa većim i daleko skupljim ekvivalentom iz S klase.

Sa svega devedeset milimetara manje od EQS modela, EQE definitivno može prevariti posmatrača kako bi ovaj pomislio da se radi o skupljem modelu. Uprkos kraćem međuosovinskom rastojanju, putnička kabina je za 80 mm duža od benzinskog modela u sedan varijanti E klase. Jedini deo gde EQE verzija zaostaje značajno u poređenju sa svojim starijim bratom jeste prtljažni prostor, sveden na 110 litara.

Sličnosti sa EQS verzijom nastavljaju se i unutar putničke kabine, gde novi model poseduje 12,3“ veliki ekran ispred vozača, na kome su mu dostupne sve potrebne informacije, zajedno sa 13“ velikim ekranom informativno-zabavnog sistema, osetljivim na dodir, namenjenim za sve ostalo. Masivni “Hyperscreen” u punoj širini, takođe je dostupan kao dodatak po određenoj ceni, sa posebnim kontrolama za putnike kako vozaču ne bi bila skretana pažnja sa puta.

EQE 350 varijante sa jednim motorom i EQE 500 jedinice sa duplom motornom konfiguracijom takođe će biti dostupne u EQE seriji. EQE 350 nuzdi 288 ks i 501 Nm obrtnog momenta na zadnjoj osovini, dok mu prelazni opseg iznosi 654 kilometra između dva punjenja, zahvaljujući 90 kWh snažnom baterijskom pakovanju.

EQE 500 model orijentisan performansama kombinovano isporučuje cifru od 402 ks iz svoje duple motorne postavke, a ovu snaga odlazi na sve četiri strane. EQE 350 modeli mogu ubrzati do stotke iz mesta za 5,6 sekundi, dok Mercedes nije pružio bilo kakve druge cifre performansi niti ekonomičnosti za sada.

Na evropskom tržištu EQS Sedan modeli startuju sa 103.828€, dok novi EQE modeli stižu po startnoj ceni od svega 70.627€, što je prilično velika ušteda za vozilo toliko sličnih karakteristika i izgleda. Kupci će biti pod pritiskom da se odluče za skuplju opciju sa EQE na licu mesta, ili će morati da se pomire sa minornim gubicima, ako se odluče da uštede manje novca.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group