Mercedes G500 V8 odlazi u istoriju sa stilom ali AMG G63 ostaje

Više slika

Više slika

Mercedes je startovao sa proizvodnjom svojih G-Class SUV modela početkom sedamdesetih godina u vidu vojnih vozila i moćnih radnih mašina, tako da je prosto fascinantno na koji se način tokom vremena ova mašina transformisala u ikonu luksuza koju predstavlja danas...

Jedan od najvećih koraka u okviru ove transformacije dogodio se 1993. godine kada je Mercedes kontaktirao AMG, kako bi slavni tjuner pružio G-Wagen modelima pružio V8 pogonski sklop po prvi put i kreirao neverovatnu 500 GE liniju.

Sada, trideset godina kasnije, Mercedes obeležava veliki jubilej proizvodnjom 1.500 SUV modela koji će stići u specijalnim nijansama Manufaktur eksterijernih finiša. Na nesreću, kao modeli Final Edition serije, oni uprkos tome što su jubilarni i slavljenički ujedno predstavljaju poslednja izdanja ove serije, jer će svih 1.500 SUV automobila istovremeno obeležiti i kraj jedne ere i V8 agregata duplog turbo punjenja u G500 jedinicama.

Međutim, dobra vest je to što će G63 modeli najverovatnije zadržati V8 agregate makar još nekoliko godina, tako da specijalna izdanja G-Wagen modela istovremeno dolaze sa oznakom Grand Edition.

Nova i poslednja serija G500 modela biće dostupna u metallic obsidian black, Manufaktur opalith white magno ili Manufaktur olive magno tonovima, od kojih će sva tri biti ograničena na 500 jedinica, sa svih 1.500 modela postavljenih na duple petokrake dvadesetoinčne felne. Final Edition oznake nalaziće se na gumenim trakama, okvirima vrata, bravi sa suvozačeve strane, poklopcu rezervnog točka i svetlima u bazi svakog bočnog retrovizora, koji će na tlo projektovati reči “Stronger Than Time” kada je automobil u mestu. Kada se okrene ključ pojavljuje se srebrni novčić koji deluje kao ukrasna ploča specijalnog izdanja.

Kupci ove linije dobijaju i Burmaster audio sistem, Active Multicontour sedišta u dvotonskoj Manufaktur koži, sa dodatnim kožnim površinama koje pokrivaju nebo, celokupan prtljažni prostor i panele za elektronsko podešavanje sedišta. Ispod haube ovog luksuznog SUV modela nalazi se nepromenjeni četvorolitarski V8 agregat, ovoga puta podignut na 416 ks, što ga čini dosta moćnijim u poređenju sa originalnim jedinicama iz 500 GE serije, koje su kreirale samo 237 ks.

G500 Final Edition serija dostupna je za poručivanje sa cenom od 196.350 evra u Nemačkoj, što je definitivno astronomska cena. Sajt nemačkog salona tvrdi da standardna varijanta G500 modela poseduje cenu od svega 130.204 evra i da je G63 varijanta dostupna po skromnoj cifri od 187.247 evra. Međutim, ovde se ne može uvrstiti G63 Grand Edition verzija, koja svoju cenu od astronomskih 228.204 evra pokušava da opravda paketom dodatne opreme i retkošću automobila, koji je u prodaji ponuđen u seriji od svega hiljadu jedinica.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group