Mazda u Japanu predstavlja novu MX-5 liniju

Više slika

Više slika

Mazda je predstavila osveženu varijantu MX-5 modela u Japanu, usavršavajući uspešan i legenarni recept popularne serije srednjim, ali veoma svežim vizuelnim, tehnološkim, bezbednosnim i mehaničkim poboljšanjima, koja će biti identična na svim tržištima u budućnosti...

Poslednje osveženje Mazda MX-5 ND serije od njenog debija 2014. godine prolongiraće životni vek njenih modela i održati ih relevantnim još nekoliko godina, do pojavljivanja potpuno nove generacije očekivane 2025. godine. Mazda MX-5 ND za sledeću godinu spolja izgleda potpuno prepoznatljivo, ali kada se malo bolje pogleda moguće je videti da su farovi nove linije sasvim novi.

Svetlosne jedinice sada poseduju potpuno LED grafike, integrisana dnevna svetla, koja su nekada bila na braniku, dok štopaljke poseduju prednosti 3D izgleda. Na kraju, prednji branik je blago redizajniran i sada sadrži radarski senzor smešten u na masci/usisniku. Na kraju, kompanija Mazda predstavlja novi dizajn svojih aluminijumskih točkova i donosi proširenu paletu boja koja uključuje i novu Aero Gray Metallic nijansu. Naravno, promene su uključene na modelima tvrdog i mekog krova.

Unutar putničke kabine sada se nalazi novi Mazda Connect informativno-zabavni sistem sa novim ekranom od 8,9 inča, što je više nego poželjni dodatak, zajedno sa proširenim konektivnim karakteristikama. Ovaj isti displej je zvanično predstavljen prošlog meseca u 2024 Mazda2 i CX-3 modelima japanskih specifikacija. U polju bezbednosti, MX-5 dobija nekoliko sistema koji uključuju Mazda Radar kontrolu krstarenja i Smart Brake Support.

Nova verzija modela nazvana Mazda Roadster S Leather Package V Selection kombinuje bež krov i sportska napa sedišta u oker boji sa sintetičkom kožom uklapajuće boje smeštenom u ostatku enterijera putničke kabine. Ovo izdanje takođe dolazi sa kompletom svetlo finiširanih šesnaestoinčnih aluminijumskih točkova, koji se izvrsno slažu sa potpuno crnim enterijerom.

Osveženi MX-5 modeli u Japanu su i dalje dostupni sa 1,5 litara i 2.0 litara velikim Skyactiv-G pogonskim sklopovima koji su blago unapređeni. 1,5 litara veliki agregati poseduju povećanje snage od četiri konja, radi konačnih 133 ks, istovremeno postajući nešto efikasniji. Dvolitarska jedinica proizvodi istih 181 ks i poseduje prednosti novog softvera za koji se tvrdi da donosi poboljšan odgovor na gas. Kao i u slučaju odlazećeg modela, snagu u oba slučaja na zadnju osovinu prenosiće šestostepeni manualni menjač ili njegov šestostepeni automatski rođak.

Inžinjeri kompanije Mazda nisu zanemarili vozačku dinamiku legendarne serije, dodajući joj asimetrični diferencijal ograničenog proklizavanja na zadnjoj osovini u manualnim verzijama, kako bi poboljšali stabilnost, zajedno sa revidiranom postavkom električno poboljšanog upravljačkog sklopa. Štaviše, tu je i DSC-Track mod u manualnim verzijama, zadužen za činjenje Dynamic Stability Control sistema manje aktivnim tokom vožnje na trkačkoj stazi. Pošto se ovde radi o osveženju, MX-5 dobija novu postavku vešanja koja će posedovati Kinematic Posture Control tehnologiju kompanije Mazda.

Knjige porudžbina već su otvorene u Japanu, sa prvim isporukama koje se mogu očekivati sredinom januara sledeće godine. U zavisnosti od pogonskog sklopa, stila karoserije i nivoa ponude cene novih modela variraće od 19.467 do 28.938 dolara, što je povećanje između 1.300 i 2.000 dolara u poređenju sa modelima koje će zameniti.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group