Francuski Renault najavljuje svoj predstojeći potpuno električni model 5

Potpuno električni Renault 5 supermini model predstavljen je u svojoj koncept varijanti 2021, sa planovima da njegova proizvodna varijanta bude otkrivena sledeće godine...

Do tada, francuski brend je pružio nekoliko novih informacija o tehničkim specifikacijama svog EV modela, koji se trenutno nalazi u finalnoj fazi svog razvoja.

Zahvaljujući novoj modularnoj CMF-B arhitekturi, novi Renault 5 će koštati 30% manje za proizvodnju u poređenju sa Zoe linijom slične veličine. Pored toga, ova platforma pozajmljuje 70% delova korišćenih u CMF-B seriji, koja se nalazila ispod Clio i Captur linija.

Ona takođe podržava različite baze točkova i međuosovinska rastojanja kako bi se prilagodila modelima u različitim segmentima, uključujući i predstojeći Renault 4Ever SUV, njegovog LCV pandana, zajedno sa električnim naslednikom Nissan Micra serije.

Renault nije objavio bilo kakve specifikacije pogonskog sklopa, ali je Džeremi Kofier, direktor inžinjeringa za B Segment EV porodice ovog brenda, obećao najbolje performanse u klasi. Proizvođač takođe očekuje da R5 bude merilo u svom segmentu po pitanju vozačkih karakteristika, čineći kupce još nestrpljivijim potvrdom varijante ovog kompakta sa Alpine oznakom.

Uprkos kompaktnom dizajnu automobila i pristupačnim pozicioniranjem na tržištu, R5 će posedovati sofisticiranu multi-link zadnju osovinu, istovremeno koristeći prednosti nižeg centra gravitacije i povećane čvrstine zahvaljujući podno montiranim baterijama.

Kada je reč o baterijskom pakovanju, ono se sastoji iz četiri velika modula, što je veliko smanjenje u poređenju sa dvanaest u Zoe modelima, zauzimajući manje prostora i pružajući više kilovata, sa petnaest kilograma manje. Električni motor R5 modela baziran je na jedinici iz Zoe i Megane E-Tech linija, ali je manji i oko dvadeset kilograma lakši.

Francuski proizvođač tvrdi da je sinhroni motor daleko bolje izlazne snage od permanentnog magnetnog motora, ne zahteva retke materijale tokom proizvodnje što automatski rezultira nižim uticajem na životnu sredinu. Ostale komponente električnog pogonskog sklopa ukljuju DC/DC konvertere, punjač i kutiju sa aksesoarima radi kontrolisanja distribucije snage.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group