Fiat 500L Beats Edition™

Fiat predstavlja novu specijalnu seriju 500L Beats Edition™ i novi proizvod Fiat 500L 2014., koji racionalizuje ponudu novim bojama, unutrašnjim oblicima i opcionim izborima za nove članove porodice 500.  

Uz sve to, početak 2014. potvrđuje afirmaciju novih motora 120 KS 1.6 MultiJet II i 120 KS 1.4 T-Jet za 500L, a ovaj drugi će ubrzo biti dostupan i u verziji sa dvojnim gorivom (gas/benzin). 

Važni razvojni stepeni će sasvim sigurno objediniti uspeh proizvoda 500 - 500L, 500L Trekking i 500L Living modela - koji je u Evropi 2013. godine zauzeo prvo mesto u svojoj kategoriji za samo nekoliko meseci, sa udelom u prodaji od 17,2%. Osim toga, bio je na vodećoj poziciji u svojoj kategoriji u Italiji, sa udelom od 40,9%, kao i najprodavaniji automobil među modelima srednje veličine, kao i automobilima sa dizel motorima.

Fiat 500L Beats Edition™

Ako je specijalna serija kultnog 500 pojam za "modu", automobili 500L potiču iz sveta tehnologije koji, prema brendu Fiat , uvek mora da ima osobenosti soficistiranog sadržaja, ali i lake upotrebe, kako bi svakodnevni život bio jednostavniji i kako bi se u njemu moglo više uživati.

Fiat 500L Beats Edition™ nudi sistem ozvučenja koji iz korena menja način doživljavanja muzike u automobilu. Čuveni umetnik i  muzički producent Dr. Dre i predsednik i producent Jimmy Iovine iz Interscope Geffe A&M Records su zajedno sa inženjerima zvuka iz Fiat grupe radili na razvoju i podešavanju ozvučenja, koje je prvi put predstavljeno 2013. godine na modelu 500L. Rezultat je zvučno iskustvo obeleženo prvoklasnim zvukom, koji su mogli da postignu samo muzički eksperti, kao što su Dr. Dre i Iovine.

Spolja, Fiat 500L Beats Edition™ karakterišu dva tona sive i crne - mat ili sjajne, naglašene crvenim i satenskim hromiranim elementima za moderan, svetski izgled. Isti stil se nalazi i unutra, osobeno "potpuno crno" okruženje i crna obloga novom vrstom tekstila i ekološkom kožom sa crvenim štepovima.

 

 

Novi Fiat 500L za 2014.

Za lansiranje novog Fiat 500L Beats Edition™ i novih verzija motora 120 KS, model 500L dobija dodatne detalje, sa racionalizovanom ponudom koja uključuje veoma važne nove osobine proizvoda, kao što je sasvim nova Venezia Blue metalik boja karoserije i unutrašnjost sa novim tkaninama i kožom, kao i novim opcionim paketima, koji obezbeđuju sve više pogodnosti za one koji žele da postanu članovi porodice 500.

U zavisnosti od tržišta na kome se prodaje, novi Fiat 500L iz 2014. godine obuhvata tri stepena opremljenosti (Pop, Pop Star i Lounge), specijalnu seriju 500L Beats Edition™ i Business verziju posvećenu profesionalcima. Osim toga, na raspolaganju su i brojne opcije i dodatna oprema koja se takođe može dobiti u specijalnim paketima kao što su ‘Pop Star Pack’, ‘Lounge Pack’ i ‘Trekking Pack’, a sve to za kupca predstavlja lak izbor i ekonomske prednosti.

Nove verzije motora 120 KS za 500L 

Da bi i dalje imao vodeću ulogu u svojoj klasi, 500L uključujući modele 500L Trekking and 500L Living, modeli čiji identitet vodi porodicu 500 ka istraživanjima novih terirtorija i prevazilaženju konvencionalnih granica u okviru klase, se razvija sa dva nova motora: the 1.6 MultiJet II turbodizel i 1.4 T-Jet benzinski motor.

Oba motora, sa turbo punjenjem i 120 KS ( deo tržišta koji beleži 16% prodaje u okviru klase u Evropi ) imaju iste dobitne karakteristike: performanse kada je to važno, zadovoljstvo u vožnji u svim situacijama i ograničenu potrošnju i ograničeno ispuštanje izduvnih gasova.

 

1.6 MultiJet II 120 KS je motor sa visokim performansama, čije su karakteristike i ekonomična potrošnja goriva idealna za duga putovanja, kao i to što je odobren Euro 6 tip. Njegova "tajna" je u kombinaciji naprednih tehnoloških rešenja motora i i Fiatove tehnologije MultiJet II. Opremljen turbo punjačem sa varijabilnom geometrijom, razvijenom od strane Honeywell kompanije, novi motor obezbeđuje vodeće performanse u okviru svoje kategorije, kao što se pokazalo u maksimalnoj snazi od 120 KS na 3,750 obrtaja u minuti, maksimalnom obrtnom silom od 320 Nm na 1,750 obrtaja u minuti, najvećom brzinom od 189 km/h, ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10.7", kombinovanom potrošnjom od 4.6 l/100 km i CO2 emisijom od 120 g/km.

Ako su efikasnost i performanse lozinka za 1.6 MultiJet Turbo, 120 KS 1.4 T-Jet karakteriše pouzdanost, kompaktne dimenzije i optimalna ravnoteža između izuzetne vožnje i troškova održavanja.

1.4 litarski motor je posebno izraz vrednosti koncepta „smanjenja" zahvaljujući dodavanju konsolidovanih, pouzdanih tehnoloških  rešenja, kao što su Fire i Turbo. Danas, više od 500.000 proizvedenih motora sa turbo punjenjem svedoče o uspehu tehnološkog izbora, koji je postao polazna osnova na svim tržištima i u svim primenama. Sa dozvolom za tip Euro 6, 1.4 T-Jet motor kod Fiata 500L pruža maksimalan obrtni moment od 215 Nm na samo 2,500 obrtaja u minuti i omogućava 500L da postigne značajne performanse: maksimalna snaga od 120 KS na 5,000 obrtaja u minuti, najveća brzina od189 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10.2", kombinovana potrošnja od 6.9 l/100 km i emisija CO2 od 159 g/km.

Izuzetna fleksibilnost Fire plus Turbo kombinacije takođe dozvoljava razvoj benzinskog motora/ LPG 1.4 T-Jet, koji će uskoro biti dostupan kod modela 500L. Posebno, jedinica za dvostruko napajanje gorivom obezbeđuje obrtni moment i snagu u istom stepenu kao kod odgovarajuće benzinske verzije, uz dodatne prednosti koje nudi benzin, što predstavlja efektivno rešenje u smislu ekološke i finansijske ravnoteže. Osim toga, zahvaljujući usvajanju najnovije tehnologije, 1.4 T-Jet motor sa dvostrukim gorivom odgovara strogim Euro 6 standardima, povećava dostupan asortiman i obezbeđuje impresivne performanse: maksimalna snaga od 120 KS na 5,000 obrtaja u minuti, najveća brzina od189 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10.6", kombinovana potrošnja od 8.9 l/100 km i emisija CO2 od 144 g/km.

Zanimljivo je da 1.6 MultiJet II 120 KS odgovara maloj varijabilnoj geometriji turbo punjača razvijenog od kompanije Honeywell. Vođa u proizvodnji i tehnologiji i jedan od najboljih 100 na listi Fortune, Honeywell isporučuje proizvode i usluge u vazduhoplovstvu, proizvodi uređaje za upravljanje za domaćinstva i industriju, turbo punjače i materijale visokih perfomansi za klijente širom sveta.

 

Ekskluzivni Mopar® proizvodi

Pretvorite vaš automobil u jedinstven lični predmet zahvaljujući velikom obimu ekskluzivne dodatne opreme koju proizvodi Mopar®, referentna robna marka za usluge, brigu o klijentima, originalne rezervne delove i dodatnu opremu za Fiat-Chrysler brend u Evropi, na Srednjem Istoku i u Africi.

Među njima je i specifična dodatna oprema za novi  500L Beats Edition™ kao što su satinirani delovi na haubi motora, polikarbonska papučica i somotske prostirke sa 500 logom.  Osim toga, "Mopar Vehicle Protection" dostupna je i za porodicu 500. Ekskluzivna ponuda usluga je osmišljena tako da brine o vozilu tokom celog njegovog veka trajanja, garantujući da se svi radovi na održavanju vrše u ovlašćenim prodajnim i servisnim mestim širom Evrope, od strane visoko kvalifikovane i specijalizovane tehničke službe, uz korišćenje originalnih rezervnih delova.

 

500L ide ka gore na Evropskim rang listama

U Evropi je prošle godine 500L dostigao takvu prodaju, da je dostigao prvo mesto u svojoj kategoriji za samo nekoliko meseci, sa udelom na tržištu od 17,2%. Osim toga, bio je na vodećoj poziciji u svojoj kategoriji u Italiji, sa udelom od 40,9%, kao i najprodavaniji automobil među modelima srednje veličine, kao i automobilima sa dizel motorima.

Model koji pridobija klijente sa različitim ukusima, različitom kulturom i potrebama, jer u svakom trenutku nudi funkcionalnost, unutrašnji prostor, fleksibilnost, ali i nešto više: to je jedini automobil u svojoj klasi koji ima “unutrašnji 500", u toj meri, da više od 40% klijenata kupuje verzije sa najbojgatijom opremom, one sa dva tona i opremom specifičnom za više klase. A to nije sve. 500L Trekking, najbolji model u toj paleti proizvoda, trenutno predstavlja više od 15% celokupne prodaje.

Fiat 500L je zbog toga savršen primer koji može da pokaže da će budućnost porodice 500 biti u transverzalnom razvoju: činjenica je, ako je 500 savršeni moderni gradski automobil, 500L uz to poseduje i funkcionalnost koja ga čini nepobedivim u svakodnevnom životu i performanse i sadržaje, koji će omogućiti doživljaj novih iskustava van gradskih granica.

Porodica 500 je takođe pionir novog koncepta individualne mobilnosti, kao što to pokazuje najveća flota automobila u Italiji, predviđenih za zajedničko korišćenje od strane više klijenata: više od 640 automobila, 500s i 500Ls, nalaze se na ulicama Milana svakoga dana, u projektu Enjoy (uživaj) - ENI zajedničko korišćenje automobila u partnerstvu sa Fiatom - više od 26.000  registrovanih osoba, koje su u roku od mesec dana išle na više od 35.000 putovanja.

Nove karakteristike 500L proizvoda, koje su predstavljene internacionalnim medijima u februaru mesecu 2014. godine će sigurno doprineti konsolidaciji robne marke Fiat na njenom putu ka globalizaciji, koji je započeo pre nekoliko godina i dostigao najvažniju fazu prošle godine. Uprkos ekonomskoj krizi u Evropi koja i dalje traje, a naročito u Italiji, robna marka je zadržala svoju poziciju, beležeći 573 hiljade automobila sa udelom od 4,7%, rastom od 0,1 procenta, u poređenju sa 2012. Ovo je ostvareno zahvaljujući novom globalnom pristupu koji je doneo porast na svim važnim evropskim tržištima: na primer, obim prodaje je u 2013. godini povećan za 9,5% u Francuskoj, za 20,2 % u Velikoj Britaniji i za 28,8% u Španiji.

Posmatrajući van brojki i procenata, 2013. godina je označila važnu fazu u definisanju “novog Fiata", a posebno njegove internacionalne strategije razvoja kroz dva modela: Fiat 500, simbol emotivnog brenda sa željenim osobinama, i Fiat Panda, sinonim za praktičnost, jednostavnost i zabavu. Posledica ovoga su “porodice 500 i Panda", koje su 2013. dovele Fiat do neosporive pozicije vođe u klasi A, sa više od 27% udela na tržištu Evrope.

Važan rezultat, koji je delimično postignut izvrsnim komercijalnim performansama Pande, koji je nakon prve godine posle ažuriranja rang liste, najbolje prodavani automobil u Italiji u tekućoj godini, a i drugi je u svojoj kategoriji u Evropi, posle Fiata 500.  Ovo je zahvaljujući tome, što je to proizvod sa najopsežnijim i najrazličitijim osobinama u svojoj kategoriji: on nije samo gradski automobil koji je dostupan sa pogonom na četiri točka; on jedini nudi sigurnosni sistem kočenja za gradsku vožnju, koji je osvojio prestižnu nagradu  "Euro NCAP Advance award" (Evropski program za procenu novih vozila); jedini koji se može pohvaliti opsegom motora koji obuhvata od turbodizel do turbo benzinskih motora, od gasa do metana (TwinAir Turbo Methane -dvostruki turbo metan nazvan je "Najbolji ekološki motor u 2013. godini).

Novi 500L Beats Edition™ sa osobinama BeatsAudio™

Novi Fiat 500L Beats Edition™ je specijalna serija dizajnirana od strane Beats By Dr. Dre, robne marke koja paralelno sa svojim uspehom u SAD, ubrzano postaje poznata i u Evropi.

Na vrhu lestvice, proizvod 500L koji tu poziciju duguje bogatstvu karakteristika i svetskom izgledu, novi automobil je dizajniran na osnovama prvog Fiat 500L Trekking,  što predstavlja razvoj porodice 500 sa dve savršeno spojene duše, koje vole da se nadigravaju svakog dana: jedan svetski, za laganu vožnju u gradu, a drugi avanturista, savršen za one emocije koje se rađaju tokom vikenda i koje život čine vrednim življenja.

U poređenju sa modelom 500L Trekking, Fiat 500L Beats Edition dalje naglašava njegovu gradsku dušu, nudeći savršenu kombinaciju tehnologije i svetskog izgleda. BeatsAudio™ sa jedinstvenim tonskim potpisom će sigurno pridobiti većinu zahtevnih ljubitelja muzike.

 

Spoljašnjost

Fiat 500L Beats Edition karakterišu rafinirane boje sa dva tona, koje prema podacima sa tržišta, mogu biti siva karoserija/crni krov, oboje sa mat bojom, ili crno/sivo ili sivo/crno sa sjajnom bojom.

Sve tri kombinacije boja su elegantno ulepšane sa nekoliko satenski hromiranih detalja - okviri za ogledala, prednje kontaktne opruge i ručka na zadnjim vratima automobila - a drugi delovi su obojeni mat crnom bojom; počev od krila, oplate i točkova od 17" od legiranog čelika do prednjeg i zadnjeg branika.

Fiat 500L Beats Edition upotpunjuje svoj izgled ubačenom crvenom bojom na okvirima za ogledala i naplacima kočnica, takođe u crvenoj boji, uz svoj karakterističan izgled za sve vrste terena, zajedno sa visoko postavljenim i specijalno dizajniranim branicima sa zaštitnom pločom.

 

Unutrašnjost

Isti stil, koji je spoj tehnologije i svetskog izgleda, se može naći unutra, gde se ističe mat siva tabla sa instrumentima i stepen opremljenosti Total Black (potpuno crno).  Ono što je još više specifično je da su sedišta presvučena specijalnim crnim materijalom/eko kožom, čiji je izgled poboljšan crvenim šavovima i logom "500" na prednjem delu naslona. 

 

Specijalni Beats Sound System

Fiat 500L Beats Edition™ nudi sistem ozvučenja koji iz korena menja način doživljavanja muzike u automobilu. Čuveni umetnik i muzički producent Dr. Dre i predsednik i producent Jimmy Iovine iz Interscope Geffe A&M Records su zajedno sa inženjerima zvuka iz Fiat grupe radili na razvoju i podešavanju ozvučenja, koje je prvi put predstavljeno prošle godine kod  modela 500L. Rezultat je zvučno iskustvo obeleženo prvoklasnim zvukom, koji su mogli da postignu samo muzički eksperti, kao što su Dr. Dre i Iovine.

Posebno BeatsAudio™ sistem može da se pohvali ukupnom snagom od 520 W podeljenom na dva zvučnika sa baferima srednje jačine od po 80 W (Ø 165 mm)  u donjem delu u oblozi prednjih vrata; dva visoko tonska zvučnika od 40 W (Ø 38 mm) postavljena u donjem delu u oblozi prednjih vrata; dva zvučnika punog opsega od po 60 W (Ø 165 mm) postavljeni u oblozi zadnjih vrata; i jedan manji bafer od 80 + 80 W (Ø 165 mm) postavljen u prostoru na mestu rezervnog točka da se ne bi smanjio kapacitet nosivosti - što obezbeđuje dinamičan i jak bas i potpuni doživljaj prilikom slušanja za veliki broj muzičkih žanrova, od hip-hopa do soula. BeatsAudio™ sistem je kompletiran sa pojačalom sa DSP i 8 kanala koji integriše unapređen algoritamski izjednačivač time stvarajući spektar zvuka koji može samo da doživi umetnik tokom snimanja u studiju.

 

Verzije motora

Fiat 500L Beats Edition dostupan je sa dva benzinska motora - 120 KS 1.4 T-Jet i 105 KS 0.9 TwinAir Turbo - i dva turbodizel motora: 105 KS 1.6 MultiJet II i 120 KS 1.6 MultiJet II. Među motorima koji najbolje demonstriraju svetski duh novih specijalnih serija, 1.6 MultiJet II – u obe verzije – se definitivno ističe. Zahvaljujući obrtnom momentu koji je već visok i kod male brzine motora, predstavlja visoko fleksibilan motor koji je zbog toga idealan za svaku situaciju i svaki put.

 

Vučna snaga +

Fiat 500L Beats Edition nudi standardni pogon na prednjim točkovima sa vučnom snagom+tehnologijom koja, zajedno sa gumama za blato i sneg „pahuljica" (takođe u ponudi kao standard), poboljšava upravljanje vozilom na terenima sa lošim prijanjanjem. Sve ovo bez ugrožavanja prostora i funkcionalnsoti 500L, Fiat-ov City Lounge dizajniran je  tako da omogući mala životna zadovoljstva i najveće radosti za sve - decu, prijatelje, putovanje - zahvaljujući 3.17 m3 prostora za putnike i prostranom prtljažniku pravilnog oblika, koji ima čak 455 litara.

 

Oprema

Fiat 500L Beats Edition opremljen je visoko kvalitetnom opremom što je vidljivo u nekim važnim standardnim sadržajima. Uz automatsko upravljanje klimatizacijom, ima i električne zadnje prozore, svetla za maglu, sistem vučne snage +, 17" točkove od legiranog čelika, gume za blato i sneg „pahuljica", automatske farove, senzor za kišu i prozore za privatnost.

 

Novi Fiat 500L iz 2014.

U cilju lansiranja novog Fiat 500L Beats Edition i novih verzija motora 120 KS, model 500L se poboljšava, uz racionalizovanu ponudu koja uključuje neke važne nove karakteristike, kao što je najnovija Venezia Blue metalik boja, takođe dostupna u kombinaciji sa belim krovom i uvek u skladu sa novim sivo/crnim tkaninom i kožnim tapacirungom.

U zavisnosti od tržišta na kome se prodaje, novi model Fiat 500L iz 2014. godine obuhvata tri stepena opremljenosti (Pop, Pop Star i Lounge), specijalnu seriju 500L Beats Edition™. Osim toga, na raspolaganju su i brojne opcije i dodatna oprema koja se takođe može kupiti u specijalnim paketima kao što su ‘Pop Star Pack’, ‘Lounge Pack’ i ‘Trekking Pack’, a sve to za kupca predstavlja lak izbor i ekonomske prednosti. Mnogi sadržaji koji se nude na upit obuhvataju Uconnect CD/MP3 radio sa 5" ekranom osetljivim na dodir, senzorima za parkiranje, 17" točkove od legiranog čelika, vazdušni jastuk za kolena, grejanje vetrobrana, Premium Beats audio sistem. Lavazza espresso mašinu, prednja sedišta sa grejačima, električni pokretni krov Skydome i nadzor za bebe uz pomoć zadnjeg ogledala.

U Italiji ponuda proizvoda počinje od Pop verzije sa standardnom opremom koja se sigurno dopada svima. Kada se radi o sigurnosti na primer, postoje dva vazdušna jastuka napred, dva jastuka na prozorima i dva jastuka sa strane, uz ABS sa EBD, prednjim farovima sa DRL funkcijom (svetla za dnevnu vožnju) i sofisticiranim ESC sistemom koji je upotpunjen funcijama ASR (akustična reakcija na strah), pomoći za brdsku vožnju, MSR (tehnologija mera i kontrole), DST (letnje vreme) i ERM. 

Na isti način, uključeno je  sledeće  kao deo standardna oprema sve u cilju povećanja komfora: volan podesiv po visini i dubini, električni prednji prozori, upravljanje na električnu energiju sa dvostrukim pogonom sa funkcijom City, vozačevo sedište podesivo po visini, sistem centralnog zaključavanja i daljinsko upravljanje za otvaranje vrata. Stepen opremljenosti Fiata 500L Pop Star  nudi podelu (40/60) klizno zadnje sedište koje može da primi 3 putnika i koje može da se zatvori uz pomoć funkcije “Fold&Tumble System”, ručna pregrada za odlaganje na tabli sa instrumentima (jedan pritisak za otvaranje, dva za zatvaranje klapnama) i korisni prtljažnik „magični prostor". Opremu ove verzije kompletiraju Start&Stop sistem (na 0.9 Twin Air i 1.3 MultiJet), audio oprema sa 4 zvučnika i 2 visoko tonska zvučnika, brisač za zadnje staklo i Fix&Go sistem.

Stepen opremljenosti Pop Star karakterišu zaštitne trake sa umetnutim čelikom sa strane, ogledala na vratima u boji karoserije sa električnim pokretanjem i odmagljivanjem, Uconnect CD/MP3 radio  sa 5" ekranom na dodir (dostupno i verziji "Radio Nav" sa integrisanom TomTom navigacijom), volan presvučen kožom sa upravljanjem radiom i ručkom menjača presvučenom kožom. Uz već obimnu standardnu opremu 500L Pop, verzija Pop Star takođe ima podešivač brzine i manuelni sistem upravljanja klimatizacijom sa filterima za polen.

Zatim, za one koji žele najviše u smislu komfora i tehnologije, u poređenju sa Pop verzijom najbolje opremljen i na vrhu lestvice Lounge takođe ima podešivač brzine, manuelno upravljanje klimatizacijom, električna ogledala sa odmagljivanjem,  Uconnect CD/MP3 radio  sa 5" ekranom na dodir (dostupno i verziji "Radio Nav"), volan presvučen kožom sa upravljanjem radiom i ručkom menjača presvučenom kožom. A ima još standardne opreme: 16" točkovi od legiranog čelika, zaštitne trake sa umetnutim čelikom sa strane, svetla za maglu, automatski farovi, naslon za ruke pozadi, semzor za kišu, unutrašnje elktrično, hromirano ogledalo pozadi, fiksirani stakleni krov, prednja sedišta sa dodatnom opremom, zdnji električni prozori, automazski sistem za kontrolu klimatizacije sa dve zone sa filterima za polen.

Nove verzije motora 120 KS za 500L

Da bi i dalje imao vodeću ulogu u ovoj klasi, 500L uključujući modele 500L Trekking and 500L Living, modeli čiji identitet vodi porodicu 500 ka istraživanjima novih terirtorija i prevazilaženju konvencionalnih granica u okviru klase, se razvija sa dva nova motora: the 1.6 MultiJet II turbodizel i 1.4 T-Jet benzinski motor.

Oba motora, sa turbo punjenjem i 120 KS ( deo tržišta koji beleži 16% prodaje u okviru klase u Evropi ) imaju iste dobitne karakteristike: performanse kada je to važno, zadovoljstvo u vožnji u svim situacijama i ograničenu potrošnju i ograničeno ispuštanje izduvnih gasova.

U gradu, ali i za duga putovanja, za posao i slobodno vreme, sam ili sa porodicom i prijateljima. Takođe, zahvaljujući novom motoru, Fiat 500L može da ispuni sve potrebe tržišta u smislu snage, performansi i efikasnosti, sa ponudom koja će se ponovo povećati tokom sledećih nedelja sa dolaskom motora na gas na 120 KS 1.4 T-Jet. Ukratko, ugradnjom novih motora u svoje proizvode 500L potvrđuje sposobnost da isporuči “više sa manje"; više izbora, više performansi i više ekološke usmerenosti sa manjom potrošnjom goriva i troškovima održavanja.

 

Novi 120 KS 1.6 MultiJet II

Opseg modela 500L, 500 Trekking i 500L Living se povećao sa novim 120 KS 1.6 MultiJet II motorima koji obezbeđuju savršene dinamičke performanse sa niskom emisijom izduvnih gasova i potrošnjom goriva. Osim toga, kao i druge dizel verzije, 1.6 MultiJet II zahteva rutinsko servisiranje na svakih 35.000 km (ili svake dve godine) da bi bio u savršenom radnom stanju.

Usvajanje malih turbo punjača sa promenljivom geometrijom (razvijenom od  strane Honeywell ) znači visok obrtni moment uz mali broj obrtaja u minuti (320 Nm uz 1,750 obrtaja u minuti) i maksimalnu fleksibilnost. Ali srce 120 KS 1.6 MultiJet II motora je bez sumnje treća generacija sistema višestrukog ubrizgavanja, koji koristi inovativne ubrizgivače da bi se kontrolisala količina ubrizganog dizela u komoru za sagorevanje sa izuzetnom preciznošću, sa izuzetno brzim i fleksibilnim sekvencama ubrizgavanja, zahvaljujući izbalansiranom hidrauličnom servo ventilu.

Detaljnije, novi ubrizgivač može da kontroliše 8 ubrizgavanja tokom ciklusa i da pokrene sve naprednije strategije koje su fokusirane na optimizaciju komore za sagorevanje, kao što je sistem određivanja toka ubrizgavanja (IRS) koji obuhvata dva ubrizgavanja jedan za drugim, toliko vremenski blizu da se stvara kontinuirano i regulisano ubrizgavanje goriva u cilindre. Zahvaljujući ovom metodu, proces sagorevanja je poboljšan, a sve da bi se poboljšao tiši rad i emisija fine prašine i azot oksida (NOx). Dalje, sistem ubrizgavanja je čak jednostavniji i pouzdaniji, jer ubrizgivači imaju jednostavniju strukturu sa 40 procenata manje komponenti.

Kombinovan sa 6-stepenim manuelnim menjačem, 120 KS 1.6 MultiJet II motor ima niz karakteristika uz pomoć kojih se štedi gorivo i smanjuje emisija. Ovo uključuje pametni alternator koji vrši povraćaj energije dok se kreće i skladišti je  u akumulator, optimizaciju rashladnog kola motora koji smanjuje vreme zagrevanja i pumpu za ulje sa varijabilnim istiskivanjem koja prilagođava pritisak ulja na najpogodniji način, smanjujući energiju koju troši pumpa. Naravno da je uključen i sistem Start&Stop, dok motor i prenosnik koriste ulja za podmazivanje niskog viskoziteta da bi se minimiziralo trenje.

Sistem za preradu izduvnih gasova uključuje tesno povezanu DPF (filter za čestice iz dizel goriva) tehnologiju, koja efikasno kombinuje oksidacioni katalizator i filtere za finu prašinu (CCPDF). Ova komponenta je kompaktna u smanjenju protivpritiska izduvnih gasova sa korisnim efektima u smislu smanjenja potrošnje goriva i emisije CO2. Filter za finu prašinu je montiran blizu izlaza turbo punjača, da bi u proseku obezbedio veće temperature gasa blizu filtera za finu prašinu. Ovo smanjuje količinu dizel goriva koje je potrebno za preradu.

Osim toga, činjenica da su ove dve komponente integrisane smanjuje težinu sistema za izduvne gasove i poboljšava opštu efikasnost. CCDPF je kombinovan sa unapređenim sistemom povratne cirkulacije izduvnih gasova (EGR), u kome su podkomponente grupisane u jedan jedini veoma mali element (EGR modul).

Interesantno je da je turbo punjač malih dimenzija sa varijabilnom geometrijom razvijen od strane Honeywell Turbo technologies (glavni dobavljač automobilskih turbo punjača i tehnoloških rešenja većine najvažnijih proizvođača automobila i kamiona već preko 60 godina). Tehnološki opseg preduzeća uključuje inovacije za dizel i benzinske motore, motore na gas i hibridne motore širom sveta.

Turbo technologies sektor je deo Honeywell Transportation Systems, koji takođe uključuje Honeywell Friction Materials, globalnog lidera za frikcione materijale za automobilske kočnice. Honeywell Transportation Systems poboljšava performanse vozila, efikasnost i izgled kroz snabdevanje najnovijom tehnologijom, prvoklasnim robnim markama i globalnim rešenjima po meri za svetsku automobilsku industriju.

 

Novi 120 KS 1.4 T-Jet 

Ponuda porodice 500 sa modelima 500L, 500L Trekking i 500L Living je proširena izuzetnim motorom 120 KS 1.4 T-Jet. Karakteriše ga pouzdanost, kompaktne dimenzije i savršena ravnoteža između nadahnute vožnje i troškova održavanja. Konkretak izraz koncepta „smanjenja", 1.4 litarski motor uključuje tehnološka rešenja kao što je konsolidovan Fire i Turbo, da bi se obezbedile najbolje performanse, smanjila potrošnja i da ne bi bilo kompromisa kod "zadovoljstva u vožnji".

Danas, više od 500.000 proizvedenih motora sa turbo punjenjem svedoče o uspehu tehnološkog izbora, koji je postao polazna osnova na svim tržištima i u svim primenama. Kod 1.4 T-Jet motora, Fire je kombinovan sa nisko inertnim turbo punjačem, koji dozvoljava izvrsne performanse, čak i kod malog broja obrtaja u minuti (215 Nm kod 2,500 obrtaja u minuti) bez dosadnog kašnjenja, što je tipično za ovaj tip motora.  Na ovaj način, ponašanje automobila je jednako mogućem, sa motorima većih pomeranja sa prirodnim usisavanjem, ali sa značajno nižom potrošnjom goriva, koja se postiže efikasnijim radom motora.

Detaljnije,  1.4-litarski turbo benzinski motor razvija 120 KS (88 kW) maksimalne snage koja se dostiže kod 5,000 obrtaja u minuti i ima maksimalan obrtni momenat od 215 Nm pri 2,500 obrtaja u minuti. Ovo obezbeđuje veliku fleksibilnost u vožnji, smanjuje upotrebu menjača i odličan odziv. Ovo se postiže uz pomoć niske inercije turbo punjača, što omogućava postizanje maksimalnih performansi koru upravljanje ventilom za dovod goriva, bez dosadnog kašnjenja, koje je tipično za ovaj tip motora. Brojke su sjajne: na primer, Fial 500L beleži najveću brzinu od of 189 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 10.2 sekunde.

Kombinovano sa 6-stepenim menjačem, motor je idealan za one koji su u potrazi za automobilom koji može da se nosi sa gradskim sobraćajem bez napora, dok se troškovi održavanje drže na minimumu. Da ne pominjemo da je, kao i svi drugi 500L modeli, 500L Trekking i 500L Living benzinski motori, 120 KS 1.4 T-Jet već usaglašen sa Euro 6 propisima o emisji izduvnih gasova, sa rekordnom potrošnjom i emisionim vrednostima u kombinovanom ciklusu od 6.9 l/100 km odnosno 159 g/km CO2 . Uz to, motor može da se pohvali fantastičnom pouzdanošću, jer utvrđeni interval za servisiranje na 30.000 km pokazuje da nema potrebe za servisiranjem u međuvremenu. Kompjuterizovani sistem kontrole motora upravlja svim funkcijama uz pomoć sofisticiranih matematičkih algoritama. Kontrola akceleratora je "pogon žicom", bez manuelne povezanosti, tako da vozač može da dobije željeni odgovor od motora, opušten ili sportski, uvek sa maksimalnom energetskom efikasnošću.

Bilo je moguće ostvariti ove izvrsne rezultate uz pomoć pažljivog dizajna i razvoja svih komponenti motora, a korišćeni su najmoderniji kompjuterski alati za dizajn i proračuni, da bi se simulirali najteži uslovi rada turbo punjača.

A to nije sve. Glavne komponente su dizajnirane već u fazi razvoja da bi se garantovali najviši stepeni performansi modernog motora sa turbo punjačem, i u smislu mehaničkog opterećenja, kao i da bi se garantovalo sigurno i prijatno ponašanje na putu. Posebna pažnja je posvećena dinamici fluida i sagorevanju da bi se gubitak energije sveo na minimum, i tako povećala efikasnost i da bi se dostigao visok nivo performansi sa ograničenom potrošnjom goriva i smanjenom emisijom.

 

Novi 120 KS 1.4 turbo benzinski LPG

U skorije vreme moći ćete da naručite novu verziju 500L i Fiat 500L Trekking sa dvostrukim gorivom (gas/benzin). Korišćenje najnovije tehnologije je mogućilo usaglašenost sa strogim Euro 6 standardima, povećanje dostupnog asortimana i obezbeđivanje impresivnih performansi: maksimalna snaga od 120 KS na 3,750 obrtaja u minuti, najveća brzina od189 km/h, ubrzanje od 0 do 100 km/h za 10.6", kombinovana potrošnja od 8.9 l/100 km i emisija CO2 od 144 g/km. Ove performanse idu rame uz rame sa mnogo manjim operativnim troškovima, zbog korišćenja goriva koje je mnogo jeftinije od benzina i dizela.

Za razliku od naknadne ugradnje, the 120 KS 1.4 LPG turbo motor je u potpunosti redizajniran zbog integracije sa sistemom na gas, uz korišćenje specifičnih materijala i komponenti i primenom specifične tehnologije. Detaljnije, motor ima ventile i sedišta ventila sa konfiguracijom i materijalima koji specijalno dizjanirani za rad na gas. Opremljen je specijalnim usisnim sistemom i svi dodatni električni vodovi su ugrađeni.

Osim toga, Fiat je za ovaj motor razvio sasvim novu kontrolnu jedinicu da bi oba tipa goriva mogla da se kontrolišu. Očigledno, da bi se postigao najbolji kvalitet i pouzdanost, gasni sistem se montira u fabrici. Svaki automobil je sertifikovan, testiran i ima garanciju od strane Fiat kompanije i kao takav, može da iskoristi vladine inicjative u raznim zemljama Evrope.

Fiat 500L LPG se uvek pokreće na benzin, a onda se automatski prebacuje na gas, kada se postignu optimalni uslovi (temperatura vode u motoru, prag minimalnog broj obrtaja motora u minutu). Naravno da je moguće da se izvrši prebacivanje sa jednog goriva na drugo u toku vožnje, pritiskanjem specijalnog dugmeta koje je ugrađeno u tablu sa instrumentima na sredini. Ukoliko vozač potroši gas koji je u rezervoaru, prebacivanje na rad na benzin je automatsko, da bi se omogućila neometana vožnja.Toroidni (u obliku prstena) rezervoar za gas ima kapacitet od 38 litara i nalazi se u odeljku u okviru prtljažnika, bez da oduzima prostor prtljažnika.

Da bi se ponovo napunio, punjač za gas (kompletan sa ventilom za "proveru") se nalazi pored filtera za benzin, dozvoljavajući da se ukupna autonomija poveća na 1.400 km na otvorenim putevima. Gasni rezervoar je sertifikovan u skladu sa trenutnim zakonodavstvom da bi se obezbedila maksimalna sigurnost u svim radnim uslovma i uslovima okruženja.

Sa gasom, automobil može da putuje u predele gde su zabranjeni automobili na benzin i dizel, kao i danima kada su na snazi ograničenja u saobraćaju zbog uticaja na čovekovo eko okruženje. Osim toga, postoje ograničenja pokrajinskih poreza i plaćanja poreza na puteve u nekim italijanskim pokrajinama. U poređenju sa benzinom i dizelom, gas smanjuje emisiju fine prašine na nulu i smanjuje emisiju drugih zagađivača (čak do 15% manje ugljen dioksida, do 20% manje ugljen monoksida i do 60% manje ugljovodonika koji nije sagoreo). Na kraju, distribuciona mreža je takođe raširena širom Evrope, sa više od 10.000 prodajnih mesta.

 

Ekskluzivni Mopar® proizvodi

Pretvara vaš automobil u jedinstven personalizovani objekat. Ovo je cilj ogromnog, specifičnog opsega dodatne opreme i usluga posvećenih porodici 500, a čiji je proizvođač Mopar®, referentna robna marka Fiat-Chrysler za usluge, brigu o klijentima, originalne rezervne delove i dodatnu opremu u Evropi, na Srednjem Istoku i u Africi. Kao što nudi više od 450.000 originalnih rezervnih delova, Mopar takođe obezbeđuje za klijente Grupe, u više od 130 zemalja, kataloge koji sadrže skoro 25.000 visoko kvalitetnih komada dodatne opreme.

Nakon što je dizajnirao preko 140 specifičnih komada dodatne opreme za 500L ( automobil Fiat Grupe koji ima najveći izbor dodatne opreme u ponudi), Mopar je sada čak i više proširio svoju ponudu sa specifično dizajniranim proizvodima za Fiat 500L Beats Edition™. Počevši sa „opremom sa hromiranim delovima”, koja obuhvata širok obim specifičnih delova kao što su naplaci od legiranog čelika, obloge za ogledala, držači za registarske tablice, ratkapne i poklopci za ventile na gumama, koji sadrže Fiat logo. Na isti način, jedinstvena satenska obrada ukrasnih lajsni na haubi može da se uklopi sa rafiniranim hromiranim detaljima na automobilu.  Druga dodatna oprema sadrži polikarbonsku papučicu, značku sa italijanskom zastavom, somotske prostirke sa logom 500, kuku za kačenje odeće i inovativni dispenzer za mirise. Sve su ovo originalni komadi koji se savršeno uklapaju sa tehničkim i stilskim karakteristikama Fiat 500L Beats Edition™ za potuno i kompletno prilagođavanje.  Osim toga, Mopar proizvodi su jedinstveni zbog toga šti su razvijani u saradnji sa dizajnerskim timom vozila, veza koja garantuje vrhunski kvalitet i veoma izdržljive proizvode pribora, koje se savršeno uklapaju sa automobilom.

Takođe dostupno za porodicu 500,  'Mopar® Vehicle Protection' nudi jedine ugovore o servisiranju za koje garantuje Grupa.  Sa 'Mopar® Vehicle Protection' održavanjem i planom za mehaničko osiguranje, klijenti moguu da se oslone na tehnički podršku koja je dostupna kroz mrežu, od strane Fiata ovlašćenih prodajnih i servisnih mesta, širom Evrope. Održavanje i popravke se vrše od strane tehničkog osoblja koje je obučeno u fabrici i koje koristi originalne rezervne delove, specijalno dizajnirane za svako vozilo. Godine 2013. je više od 63.000,500 klijenata porodice kupilo 'Mopar® Vehicle Protection' plan, sasvim jednostavno, brojke govore za sebe.

I to nije sve, oni koji kupe novi Fiat 500L Beats Edition™ mogu da uživaju u velikom broju usluga u okviru brige o klijentima, uključujući i aplikaciju „Ciao Fiat Mobile" koja je besplatna i dostupna na pet jezika za iPhone i Android, a obezbeđuje korisne informacije i pomoć jednostavno i brzo. Nova Vlasnička knjižica (LUM) je takođe dostupna i u digitalnom formatu, a postoji Twitter kanal dostupan za kontaktiranje odeljenja za brigu o klijentima.  

FIAT

A.N.




Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group