Džej Leno predstavlja novi i neverovatni McLaren Elva model

Dok bi većina nas kritički mogla tvrditi da je McLaren Elva nešto kao 720 Spider bez šoferšajbne, ona je ipak daleko ređa i skuplja mašina, koja nudi bolje performanse...

Tokom proteklih nekoliko meseci videli smo brojna najavljivanja ovog modela, ali čak i u 2022. godini jedini je Džej Leno imao priliku da stigne do jednog primerka. Čuveni ljubitelj automobila i kolekcionar, poznati je McLaren obožavaoc koji se dočepao P1 automobila i pre nego što je izašao. On je takođe prvi čovek izvan Britanije koji je imao priliku da testira P1 prilikom njegovog zvaničnog lansiranja.

Kako zvanične informacije navode, Elva poseduje četvorolitarski V8 motor dublog turbo punjenja, dobar za 804 ks i 800 Nm obrtnog momenta. Ova jedinica pruža više snage Elva modelu od one koju možemo naći u najesktremnijo 765LT verziji. Međutim, ono što ovaj automobil čini daleko impresivnijim jeste činjenica da predstavlja najlakši u čitavom opsegu kompanije McLaren, sa maksimalnom težinom manjom od 1.198 kilograma. Sva snaga novog modela šalje se na zadnju osovinu, a ona mu omogućuje da ubrza do stotke iz mesta za tri i dostigne dvesta ispod 6,7 sekundi.

Pre odlaska na probnu vožnju sa modelom Elva, Leno je razgovarao sa glavnim inžinjerom ovog superautombila, Endrjuom Kejom. Ovaj duo razmenio je koju o filozofiji ovog automobila, za koji McLaren tvrdi da je pre svega trkački, pa tek onda ulični model. Kej je priznao da ovo svakako nije mašina sa kojom biste poželeli da odete na dugačko putovanje.

Pri kraju videa, ovi ljdu su stavili svoje naočare za sunce i krenuli da se kotrljaju ulicama. Leno je očigledno veoma impresioniran performansama ovog modela, ali posebno velikim ventilatorom sistema Aktivnog pokretanja vazduha, koji koristi deflektore od karbonskih vlakana na haubi kako bi usmeravao vazduh preko putničke kabine.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group