Bentley predstavio prvi proizvedeni model nastavljene klasične linije

Više slika

Više slika

Uzastopni osvajač 24 hours of Le Mans trke 1929. i 1930. godine, zajedno sa peharima iz brojnih drugih takmičenja, Bentley Speed Six model ostaje najuspešniji sportski automobil svih vremena...

Kako bi proslavila ovaj istorijski uspeh, britanska kompanija kreirala je ograničenu seriju novih modela koji poseduju identične specifikacije kao i automobil star devedeset i tri godine. Prvi primerak ove linije oživljenih klasika sada je predstavljen zvanično javnosti, dok je svoj prvi debi imala na prošlom Goodwood Festival of Speed događaju. Poznat kao Car Zero, ovaj model neće biti prodat kupcu i umesto toga će služiti kao test vozilo u okviru razvojnog programa kompanije Bentley.

Kao tek druga predratna nastavljena serija, Speed Six poseduje prednosti lekcija naučenih od strane proizvođaća tokom kreiranja njegovog prvog Blower Bentley modela. Rezultat su beskrajni sati istraživanja, sa timom iza projekta koji je iskoristio originalnu dokumentaciju i nacrte koliko god da je bilo moguće, zajedno sa jednim originalnim Speed Six trkačkim automobilom koji se drži u Bentley Heritage Collection programu.

Nastavljeni automobili posebno su dizajnirani kako bi doneli sve što je imao model iz tridesetih, specifikovan prema 24 Hours of Le Mans standardima svoga vremena. Tim kompanije koristio je originalne mehaničke nacrte iz te ere kako bi pronašao sve detalje koji su bili usavršeni između dvadeset i devete i tridesete godine, pomažući mu da odbrani titulu i postane takva legenda među klasicima.

Upotrebom 6,5 litara velikog šestocilindričnog agregata kreiranog uz pomoć šesto novih delova, rana testiranja na valjcima u kontinuitetu potvrđuju da automobil stvara 205 ks, što je unutar pet konja ili oko 2,4% u poređenju sa trkački tjuniranom jedinicom iz tridesetih.

Opremljen autentičnim materijalima i ponuđen u pet boja ispravnih za period, primerak koji je predstavljen na Goodwood festivalu finiširan je u Parsons Napier Green nijasni, sa unutrašnjošću presvučenom belom kožom. Nakon ovoga, jedinica će proći ostatak testiranja kako bi u potpunosti osigurala da njena nova linija bude spremna za kupce.

Tokom narednih šest meseci, Car Zero će proći obiman test program koji predstavlja ekvivalent prevaljivanju 35.000 kilometara vožnje putevima i 8.000 kilometara trkačke vožnje. Svaki kupac ovog nastavljenog automobila zatim će morati da sačeka deset meseci kako bi dobio svoj primerak.

Upravo zbog toga, kompanijia Bentley će do kraja 2025. godine isporučiti dvanaest primeraka ove serije, od kojih je svaki već kupljen. Ovo će pružiti imućnim vlasnicima obilje vremena kako bi specifikovali svoje automboile uz pomoć Mulliner odeljenja, specijalnog ogranka za prilagođavanje modela unutar kompanije Bentley.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group