Ararkis Sandstorm želi da postane najbrži električni hiperautomobil na svetu

Startap sa sedištem u Velikoj Britaniji želi da napravi 20 jedinica električnog hiperautomobila, po ceni od 2 miliona dolara po komadu...

Predstavljamo vam Sandstorm model kompanije Ararkis Automobili, najnovijeg takmičara u trci hiperautomobila sa neobičnim tvrdnjama o performansama. Sa tek naznakom postojanja kroz neke sjajne renderinge, ovaj model cilja da osvoji titulu najbrže ubrzavajućeg serijskog automobila na svetu, hvaleći se vremenom ubrzanja od 0-100 km/h koje je brže od onog koje razvija Rimac Nevera sa samo 1.5 sekundi.

Naravno, Nevera postoji u stvarnosti dok ovaj model — bar još uvek - nije ugledao svetlost dana, iako je Ararkis najavio planove za proizvodnju samo 20 jedinica Sandstorm automobila, sa početnom cenom od 2 miliona dolara.

Nemojte brinuti ako vam Ararkis Automobili ne zvuči poznato; oni su sveži na tržištu. Osnovao ih je južnoafrički preduzetnik Priven Redi i smešteni su u Velikoj Britaniji. Njihova debitantska kreacija, Sandstorm, trenutno postoji samo u digitalnom svetu.

Zvanični renderi prikazuju nisko vozilo sa ogromnim vetrobranom. Drugi detalji uključuju izgled LED svetala montiranih na blatobranu, impozantne bočne usisnike vazduha, aktivni zadnji spojler i zadnja svetla koja podsećaju na Aston Martin Vulcan. Zanimljivo je što zadnji deo takođe ima dva pravougaona elementa koji podsećaju na dvostruke izduvne cevi, iako je hiper automobil potpuno električan.

Budući hiperautomobil voziće se na posebnoj šasiji napravljenoj od kombinacije ugljeničnih vlakana i aluminijumskih kompozitnih materijala. Pod haubom, ili bolje rečeno ispod karoserije, Sandstorm će biti pokretan "dvostrukim visoko-performansnim prilagođenim EV motorima", uz "najsavremeniji menjač sa jednim stepenom prenosa". Međutim, specifičnosti vezane za izlaznu snagu i obrtni moment ostaju obavijene misterijom. Prema tvrdnjama kompanije, tečno hlađeni litijum-jonski baterijski paket imaće kapacitet od 115 kWh, obećavajući procenjeni domet od 500 km i brzo punjenje od 0 do 80 procenata za samo 30 minuta.

Pored impresivne brojke ubrzanja od 0-100 km/h za 1.5 sekundi, kompanija takođe cilja na maksimalnu brzinu od 300 km/h. To je daleko manje impresivno s obzirom na to da Rimac Nevera ima dokazanu maksimalnu brzinu od 412 km/h i može postići 275.74 km/h u rikverc. Ali, barem su realni.

Ararkis nije otkrio nijedan rendering enterijera, ali su ipak podelili nekoliko detalja. Kabina će moći da primi "odabrani broj putnika", što, koliko god zvučalo misteriozno, pretpostavljamo da znači 2 ili 3 srećna čoveka. Bez obzira na to, sedišta će se pohvaliti ekskluzivnim spojem legura magnezijuma-aluminijuma, CFRM-a i Alcantare. Naći ćete i veliki informativno zabavni ekran osetljiv na dodir uparen sa impresivnim Bose audio sistemom. Pored toga, tempomat i monitor vozila dolaze standardno, dok se ostali napredni sistemi vozačkih asistencija još uvek peku u rerni.

Zvanični sajt Ararkis brenda ne pruža ciljani datum za zvanično lansiranje modela. Suditi po grubim renderima, verzija za proizvodnju deluje da je još uvek daleko na horizontu i zahtevala bi značajna ulaganja u dizajn i inženjering. Ostaje da se vidi da li će neko biti voljan da izdvoji 2 miliona dolara za Ararkis umesto da se odluči za hiperautomobil od već poznatih marki kao što su Ferrari, Lamborghini, Koenigsegg i Pagani.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group