Vrhunska Group B mašina sa 600 konjskih snaga

Više slika

Više slika

Ford RS200 model iz 1986. godine predstavlja jedan od najbrutalnijih ulično legalnih modela koji su nastali tokom Group B reli ere, sa jednim posebnim Evolution primerkom koji se nedavno pojavio na aukciji...

Približno 140 primeraka RS200 modela kreirano je u istoriji, sa ovom posebnom jedinicom koja je jedna od svega 24 Evolution varijante ikada. Ovaj posebni automobil poseduje šasijski broj 070 i poručen je nov zajedno sa triom RS200 modela od strane jednog biznismena.

Za pokretanje ove moćne RS200 Evolution mašine zadužen je četvorocilindrični turbo motor zapremine 2,1 litar, koji stvara moćnih 600 ks. Ovaj agregat je matiran na petostepenu manualnu transmisiju, koja snagu šalje na tlo putem diferencijala ograničenog proklizavanja trostruke viskozne spojnice. Automobil je bio munjevito brz na pravoj liniji i za dostizanje stotke iz mesta trebalo mu je okruglo tri sekunde, što nije loše uopšte kada se u obzir uzme da je star gotovo četrdeset godina.

Ford je kreirao RS200 modele kako bi podlegali Group B reli homologacijskim zahtevima i Evolution je predstavlja ultimativnu verziju čitave linije. Predivni model poseduje aluminijumsku podstrukturu u obrascu pčelinjeg saća, kompozitni centralni tunel, čelične podramove i integrisani čelični kavez. Za održavanje niske kilaže ovog automobila zaduženi su paneli karoserije od fiberglasa i jednostavni enterijer sa trkačim sedištima od crvenog platna i pojasevi sa pet tačaka vezivanja. Putnička kabina poseduje aparat za gašenje požara, Pioneer kasetofon iz svoje ere i specijalni crveni šalthebl koji se koristi radi podešavanja podele obrtaja.

Sa tim koliko je RS200 Evolution brz, gotovo je nemoguće zameriti prethodnim vlasnicima ovog primerka ukoliko su ga vozili često i žestoko. Međutim, prodajna lista navodi da on poseduje svega 600 pređenih kilometara na odometru, što ovaj RS200 Evolution čini modelom sa najmanjom kilometražom ikada.

N.Đ.

Povezane teme

All Rights Reserved. | 2009 - 2024. Copyright© Mini STUDIO Publishing Group. | Uslovi korišćenja | Developed by Mini STUDIO Publishing Group